:include data='blog' name='google-analytics'/>

Thursday, June 28, 2018

အႏၱရယ္ကင္းေအာင္ငရုပ္သီးဘယ္လိုစားမလဲ



က်မ တို႔ငယ္ငယ္က ငရုပ္သီးစားရင္ မ်က္စိမႈန္မယ္၊တကိုယ္လံုးပူမယ္ဆိုၿပီး ခေလးေတြကိုမေၾကြးပါဘူး။
ဟုတ္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးဟာ ပူစပ္တဲ့ အရသာရွိတာေၾကာင့္ ခေလးငယ္မ်ားနဲ႔မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ ေနာက္ၿပီး
အစာအိမ္နံရံကို ကလိတာေၾကာင့္ (irritation) အစာအိမ္ေရာဂါသည္မ်ားအတြက္မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့သူ႔မွာ အဖိုးတန္တဲ့ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳပစၥည္းေတြမ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။

၁။ သူ႔မွာပါတဲ့ capsaicin ဓါတ္ေၾကာင့္ သူ႔ရဲ့အရသာနဲ႔အနံကိုျဖစ္ေစတာပါ။ ဒါေပမဲ့ဒီဓါတ္ဟာ ဘက္တီရီးယားပိုးေတြ၊ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုသတ္နိုင္ၿပီး၊ ဆိုး၀ါးတဲ့အဆီဓါတ္ (LDL) ကိုေလ်ာ့ေစ တယ္။ အနာ သက္ သာေစတယ္ (analgesic)။ ဆီခ်ိဳေရာဂါကိုသက္သာေစတယ္ဆုိတာကို
ဓါတ္ခြဲခန္းက နိ႔တိုက္တိရစၦာန္ေတြမွာစမ္းသပ္ေတြ႔ရွိပါတယ္။

၂။ လတ္ဆတ္တဲ့ အနီေရာင္နဲ႔အစိမ္းေရာင္ငရုပ္သီးစိမ္း (fresh chili) ေတြမွာ ဗီတာမင္ စီ မ်ားစြာ           ပါ၀င္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးစိမ္း ၁၀၀ ဂရမ္မွာ ဗီတာမင္ စီ ၁၄၄ မိုက္ခရိုဂရမ္ပါ၀င္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ စီ         ဟာ ေရမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ အစြမ္းထက္တဲ့ အဆိပ္ေျဖေဆး (anti-oxidant) ျဖစ္ပါတယ္။

၃။ ငရုပ္သီးမွာသတၳဳဓါတ္ေတြျဖစ္တဲ့ ပိုတက္စီရမ္၊မက္ကနီစီရမ္ (magnesium)၊သံဓါတ္နဲ႔ မက္ဂနီစ္ဓါတ္ (manganese) ေတြလည္းမ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ ပိုတက္စီရမ္ဟာ ဆဲလ္နဲ႔ကိုယ္တြင္းေရဓါတ္ ေတြရဲ့ အေရးပါတဲ့ဓါတ္ပစၥည္းျဖစ္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္နႈန္းနဲ႔ေသြးခ်ိန္ (blood pressure) ကို ထိန္းခ်ဳပ္ပါတယ္။ မက္ကနီစီရမ္ (magnesium) ကေတာ့ အဆိပ္ေျဖေဆး (anti-oxidant) ေတြရဲ့ လုပ္ငန္းေတြကိုကူညီ  (co-factor ) ေပးပါတယ္။

၄။ ငရုပ္သီးမွာ ဗီတာမင္ ဘီေတြ ျဖစ္တဲ့ niacin, riboflavin, ဗီတာမင္ ဘီ ၁၊ ဗီတာမင္ ဘီ ၆၊ ေတြ လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီဗီတာမင္ ေတြကို က်မတို႔ ကိုယ္ခႏၶာ က မထုတ္လုပ္နိုင္ပဲ အျပင္အစားအစာက သာ ရရွိနိုင္တာမို႔ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ (essential vitamins) ေတြ လို႔ေခၚပါတယ္။


ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ေနထိုင္သူမ်ားသတိထားရန္။
ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ အထူးသျဖင့္မိုးရာသီလို ဆိုဆြတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ငရုပ္သီးနဲ႔ေျမပဲေတြမွာမိႈတက္ပါတယ္။
အဲ့ဒီမိႈေတြက Aflatoxin လို႔ေခၚတဲ့ အလြန္ပ်င္းတဲ့ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့အဆိပ္ေတြထြက္ပါတယ္။ အဲဒီ အဆိပ္ေတြကိုအသဲမွာ အဆိပ္ေျဖတာမို႔ အသဲကင္ဆာအမ်ားဆံုးျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီအဆိပ္အမ်ားႀကီး စားမိရင္ ခ်က္ခ်င္းအသဲပ်က္ဆီးျခင္း (Acute live necrosis ) ျဖစ္နိုင္ၿပီး၊ နည္းနည္းျခင္းတာရွည္စားရင္ အသဲႀကံဳ႔ျခင္း (cirrhosis) နဲ႔ အသဲကင္ဆာျဖစ္ေစပါတယ္။ ျမန္မာနိုင္ငံမွာ အရက္မေသာက္တဲ့၊ အသဲေရာင္အသာ၀ါးပိုး (hepatitis B,C) လည္းမရွိတဲ့ ျမန္မာ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ အသဲကင္ဆာ   အျဖစ္မ်ား တာဟာ ငရုပ္သီးအစားမ်ားလို႔ပါ။ မိုးတြင္းမွာ ငရုပ္သီးေျခာက္ ေတြရဲ့အတြင္းမွာမိႈေတြနဲ႔ျပည့္   ေန တတ္ပါတယ္။ ဒီအဆိပ္ကေရေဆးလို႔လဲေတာ္ေတာ္နဲ႔ထြက္မသြားပါဘူး။ ခ်က္ျပဳပ္လို႔လဲ မေပ်ာက္  ပ်က္ပါဘူး။ ေရာင္းတမ္းငရုပ္သီးမႈန္႔ေတြကေစ်းေပၚတဲ့ မႈိပါတဲ့ငရုပ္သီးေတြနဲ႔လုပ္တာမ်ားပါတယ္။ အခ်ိဳ႔ငရုပ္သီးမႈန္႔မွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဆိုးေဆးေတြလည္းပါတတ္ပါေသးတယ္။
က်မတို႔အိမ္မွာ ဟင္းခ်က္ငရုပ္သီးကို ေႏြဘက္မွာ မိႈမပါတဲ့ငရုပ္သီး ေတြ၀ယ္၊အေျခာက္လွမ္း၊ႀကိတ္စက္နဲ႔အမႈန္႔ႀကိတ္၊ ပုလင္းေတြနဲ႔ခြဲၿပီး၊ေန႔စဥ္စားဖို႔ကို (4C) ေရခဲေသတၱာမွာထားပါတယ္။ ၾကာၾကာသိမ္းမဲ့ဟာ ကိုေတာ့ (Frozen) ခဲထားပါတယ္။ ငရုပ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ကိုလည္း၊ ငရုပ္သီးကို ေႏြမွာ ၀ယ္ ေလွာ္ၿပီး၊ခဲထားပါတယ္။ အျပင္က ငရုပ္သီးပါတဲ့ ဟင္းေတြ (ငပိေက်ာ္စသည္) ၀ယ္ မစား ပါဘူး။ မုန္႔ဟင္းခါး၊အသုပ္ စတာမ်ိဳး ၀ယ္စားရင္ ကိုယ့္အိမ္က ငရုပ္သီးမႈန္႔ပဲထဲ့စားပါတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ထင္တယ္ ေမေမဟာ အသက္ ၉၀ ႏွစ္မွာ (လြန္ခဲ့တဲ့ ၈ ႏွစ္ကဆံုးပါးပါတယ္)။ အေဖကေတာ့ ယခု အသက္ ၉၈ ႏွစ္ ရွိပါၿပီ။ မိတ္ေဆြ ေတြက ဘာအသက္ရွည္ေဆးေတြ တိုက္သလဲတဲ့ အသက္ရွည္ေဆးဆိုတာမရွိပါဘူး။ အစား အေသာက္ ဆင္ျခင္တာပါ။ အထူးသျဖင့္ ငရုပ္သီးမိႈကိုဂရုစိုက္လို႔ပါ။ ျပင္သစ္နိုင္ငံမွာ တင္သြင္းတဲ့အစားအစာေတြကို
စစ္ေဆးပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္က တရုပ္ျပည္ကတင္သြင္းတဲ့အစာေတြမွာ  Aflatoxins ေတြေတြ႔ရွိလို႔ ဖ်က္
ဆီးလိုက္တယ္ဆိုတဲ့သတင္းဖတ္လိုက္ရပါတယ္။

ငရုပ္သီး ၁၀၀ ဂရမ္စားလွ်င္ရရွိမည့္ တစ္ေန႔စာလိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓါတ္ ရာခိုင္းႏႈန္းမ်ား

ဗီတာမင္ စီ ၂၄၀%။
ဗီတာမင္ ဘီ၆  ၃၉% ။
ဗီတာမင္ ေအ ၃၂%။
သံဓါတ္  ၁၃%။
ေၾကးနီဓါတ္ ၁၄%။
ပိုတက္စီရမ္ ၇%။
. 

Ref
http://www.nutrition-and-you.com/chili-peppers.html

No comments:

Post a Comment