:include data='blog' name='google-analytics'/>

Thursday, June 14, 2018

ေရွးေရွးက ဂ်ပန္ေရာက္ျမန္မာပညာေတာ္သင္။



JICA (Japanese International Co-operation Agency ) ရဲ့အေထာက္အပံ့ျဖင့္ ဂ်ပန္နိုင္ငံကို ၁၉၈၆-၁၉၈၈ ပညာေတာ္သင္သြားစဥ္က တိုက်ိဳၿမိဳ႔ JICA centre မွာ ေနရပါတယ္။ JICA centre မွာ ၅၈ နိုင္ငံက JICA အေထာက္အပံ့ ျဖင့္ လာေရာက္သူမ်ားလည္းရွိပါတယ္။

              ျမန္မာနိုင္ငံမွ ပညာေတာ္သင္လာသူမ်ားမွာ ဌာနစံုကျဖစ္ၿပီး၊ အခ်ိန္ကာလအားျဖင့္ ရက္ပိုင္း၊လပိုင္းမွ တစ္ႏွစ္အထိျဖစ္ပါတယ္။ က်မအေနနဲ႔ ခက္ခဲတဲ့ အႏုၾကည့္ မွန္ဘီး လူး (electron microscope) သံုးၿပီးျမန္မာနိုင္ငံ မႏၱေလးၿမိဳ႔မွာျဖစ္ပြါးခဲ့တဲ့ အသဲေရာင္အသား၀ါေရာဂါနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး သုေတသနျပဳ လုပ္ ရမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ exceptionally ခၽြင္းခ်က္အေနနဲ႔ ၂ ႏွစ္ေနရမွာျဖစ္ ပါတယ္။  ဒါေၾကာင့္က်မ ကိုျမန္မာ ပညာသင္ေတြက ႏွစ္ႀကီးသမားလို႔ (ခ်စ္စနိုးေခၚၾကတယ္ ထင္ပါတယ္။)

          ညေနဘက္ဆိုရင္ သင္းတန္းကျပန္လာၾကတဲ့ ျမန္မာေက်ာင္းသားေတြ က်မအခန္းမွာစုၿပီး ျမန္မာထမင္းဟင္းခိုးခ်က္စားၾကပါတယ္။ (JICA centre မွာ အခန္းထဲမွာ ခ်က္ခြင့္မရွိပါဘူး။ ေအာက္ထပ္မွာ restaurant ရွိပါတယ္။ မီးေလာင္မွာေၾကာက္လို႔ထင္ပါတယ္။ ျမန္မာအမ်ားစုက ကိုယ့္ျမန္မာ ထမင္းဟင္းကိုသာ ႏုတ္မိန္တာေရာ၊ ပိုက္ဆံစုခ်င္တာေရာေၾကာင့္ပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္က နိုင္ငံျခားမွာ ၃ လတိတိေနထိုင္တဲ့သူ ကားသြင္းခြင့္ရွိပါတယ္။ ၃လနဲ႔ ကားသြင္းမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ပိုက္ဆံ အေသစုရ ပါမယ္။ (အဲ့ဒီအခ်ိန္က နိင္ငံတကာက restaurant ေတြရွိတဲ့ တိုက်ိဳၿမိဳ႕မွာ ျမန္မာထမင္းဆိုင္ တစ္ဆိုင္မွ မရွိပါဘူး။ ယခုေတာ့ရွိၿပီလားမသိပါဘူး။)

           ထမင္းစားရင္း ေထြရာေလးပါးေျပာဆိုၾကရာက တစ္ေန႔မွာ အသစ္ေရာက္လာတဲ့ ပညာေတာ္သင္ တစ္ေယာက္က သူဒီေန႔သင္တန္းသြားတာ ၀င္ဖို႔တံခါးေပါက္ရွာမေတြ႔လို႔ျပန္လာခဲ့ရေၾကာင္းေျပာ ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္ထဲက ဂ်ပန္နို္ငံမွာ အေဆာက္အဦးအားလံုးက တံခါးေတြက လူလာရပ္မွ အလိုလိုပြင့္တဲ့
တံခါးေတြျဖစ္တာမို႔ သူပြင့္ေနတဲ့တံခါး မေတြ႔ခဲ့တာပါ။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ရန္ကုန္အင္းယားလိပ္ေဟာ္တည္ တစ္ခုမွာပဲရွိေသးတယ္ထင္ပါတယ္။(က်မ ငယ္ငယ္တုန္းက ေမေမ စာတိုက္ပံုမွာစာထဲ့ဖို႔ခို္င္းစဥ္ကလည္း စာတိုက္ပံုမွာ အေပါက္ရွာမရလို႔ျပန္လာခဲ့ဘူးပါတယ္။)

      ေနာက္တစ္ဦးကေတာ့ JICA centre နားက restaurant မွာမစားဖို႕ အၾကံျပဳပါတယ္။ ဘာလို႕လဲဆိုေတာ့ အဲ့ဒီဆိုင္က ညစ္ပတ္တယ္တဲ့။ ဂ်ပန္ restaurant ေတြမွာ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ားကို အစစ္အတိုင္း
မွန္ျပုတင္းမွာ ျပသထားပါတယ္။ မသိရင္ တကယ့္ စားစရာေတြလို႕ထင္ရပါတယ္။ JICA centre နားက restaurant ကဖြင့္တာနဲနဲၾကာလို႕ ျပထားတဲ့ စားစရာအတုေတြဖံု နဲနဲထက္ေနတာပါ။
       
   ဆင္းေျခတံုးဆပ္ျပာနဲ႕မွ ေခါင္းေလ်ာ္တတ္တဲ့ ေရတပ္က ဗိုလ္ၾကီး တစ္ဦးကေတာ့ သူ ဆင္ေျခတံုး      ဆပ္ျပာထင္ျပီး၀ယ္လာတာ စားစရာမံု႔ျဖစ္ေနလို႕ ရီၾကရေသးတယ္။
 
      က်မဌာနက က်မအရင္ ဂ်ပန္ပညာေတာ္သင္သြားတဲ့ technician ကို ဂ်ပန္အတြက္ဘာယူသြားရမလဲ ဆိုေတာ့ ၊ ခဲတံနဲ႕ ပုရုပ္လံုးယူသြာားပါတဲ့ ဟိုမွာမရွိဘူးတဲ့။ ဂ်ပန္မွာက  က်မတို႕ငယ္ငယ္ကသံုးတဲ့ ခဲတံမ်ိဳးမသံုးေတာ့ဘဲ၊ ခဲေခ်ာင္းထဲ့တဲ့ ball pen မ်ိဳးသံုးတာ၊ ပုရုပ္လံုးက အလံုးမဟုတ္ဘဲ အျပားျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ပါ။ စကားမေပါက္၊စာမဖတ္တတ္တာလဲပါ ပါတယ္။
 
      က်မက ျမိဳ႕ျပင္မွာရွိတဲ့ Nihon University ကို ေျမေအာက္ရထား၊ေျမေပၚရထား၊ဘစ္ကားစီးျပီးသြားရပါတယ္။ က်မတို႕ JICA centre နားက Shinjuku ဘူတာက အေတာ္ၾကီးတယ္။ ပထမအေခါက္က ေျမေအာက္ဘူတာက ေန ေျမေပၚကိုမေရာက္ဘူး။ တစ္ေနရာထဲမွာပဲ လည္ေနတာ။ Rash hour ဆိုေတာ့ လူေတြက ေျပးလႊားေနၾကတာ ေမးစရာလူမရွိဘူး။ ေျမေအာက္ဘူတာထဲမွာလည္တာ ႏွစ္နာရီေလာက္ၾကာျပီး လူနဲနဲပါးမွလမ္းေမးရတယ္။ ကိုယ့္ ဂ်ပန္စကားကလဲ ထမင္းစားေရေသာက္ေလာက္ဆိုေတာ့ သူတို႕လမ္းရွင္းျပတာအျပည့္အစံုနားမလည္ဘူး။ ဒီေတာ့ လမ္းညႊန္တဲ့သူေတြရဲ့ လက္ညွိဳးဆံုးရင္ ေနာက္တစ္ေယာက္ကိုထပ္ေမးဒီလိုနဲ႕ လူေတြရဲ့လက္ညွိဳးေတြဆက္ျပီးသြားခဲ့ရတယ္။ University ေရာက္မွ အျခားပညာေတာ္သင္နိုင္ငံျခားသားကိုေမးျပီး ရထားကို ဘယ္အတြဲကစီး ၊ဘယ္အေပါက္ကထြက္ဆိုတာ အေသအျခာေမးထားရတယ္။ ဘူတာကၾကီးျပီး ထြက္ေပါက္ေတြမ်ားေတာ့ အေပါက္မွားထြက္ရင္ ရြာလည္တာပဲ။ ဂ်ပန္ေရာက္မွ စားမတတ္သူေတြရဲ့ဒုကၡကိုပိုျပီးနားလည္သေဘာေပါက္မိတယ္။


   ဒီအေၾကာင္းေတြကို ၾကြားလို၍ေရးျခင္းမဟုတ္ပါ၊အပ်င္းေျပဗဟုသုတရေစရန္ႏွင့္ ဆင္းရဲျပီးေခတ္ေနာက္က်ေနတဲ့နိုင္ငံကေနတိိုးတက္ေနတဲ့နိုင္ငံသြားရတာ ေတာသားျမိဳ႕ေရာက္သလို အခက္အခဲေတြနဲ႕ေတြ႕ခဲ့ရတာေတြ ကိုျပန္လည္ေဖါက္သည္ခ်ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ။

No comments:

Post a Comment