:include data='blog' name='google-analytics'/>

Saturday, June 4, 2016

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ


Wutyee Food House's photo.
  • ရွမ္းေခါက္ဆြဲ (၅ေယာက္စာ)
    --------------------------------------------
    ဒါကေတာ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလးပါ။ မနက္စာ၊ ေန႔လည္စာအျဖစ္ အစားမ်ားတဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲက ကို သၾကၤန္ပိတ...္ရက္ေတြမွာ လုပ္စားနုိင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ျပီ ထည္႔သြင္းေပးထားတာပါ။ လုပ္ရတာလည္း လြယ္ျပီ စားေကာင္းသည္မုိ႔ တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
    --------------------------------------------
    ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

    ၁။ ၾကက္သား (သို႔) ၀က္သား – ၁၅က်ပ္သား (နွဳတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
    ၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
    ၃။ ဂ်င္း – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
    ၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၄လံုး (ပါးပါးလွီးပါ)
    ၅။ ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ၆။ ပဲငပိ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ၇။ သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၈။ ငရုတ္သီးမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၉။ ေျမပဲေလွာ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း (မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
    ၁၀။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မြွာ (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
    ၁၁။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေခါက္ – ၁ထုပ္
    --------------------------------------------
    ခ်က္ျပဳတ္နည္း
    ၁။ အရင္ဆံုး ရွမ္းေခါက္ဆြဲေခါက္မ်ားကို နာရီ၀က္ခန္႔ ေရစိမ္ထားေပးပါ။
    ၂။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၇ဇြန္း) ခန္႔ထည္႔ျပီး ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း ဆီသပ္ပါ။
    ၃။ ျပီးမွ ငရုတ္သီးမွဳန္႔(အေရာင္တင္မွုန္႔)ကို ထည္႔ေမြွေပးပါ။
    ၄။ ထုိ႔ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားကိုထည္႔ျပီး ေရ(လက္ဖက္ရည္လံုး ၁လံုး) ခန္႔ထည္႔ေရာေမြွလိုက္ပါ။
    ၅။ အနွစ္ရလွ်င္ ၾကက္သား(သို႔) ၀က္သားကို ထည္႔ျပီး ပဲငပိနွင္႔ ပဲငံျပာရည္တို႔ထည္႔လိုက္ပါ။
    ၆။ ၀က္သားနူးအိရန္အတြက္ ေရကို (လက္ဖက္ရည္လံုး ၂လံုး)ထည္႔ျပီး ဆီျပန္လာသည္အထိ အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။
    ၇။ ဆီျပန္လွ်င္ အသားခရမ္းခဥ္သီး အနွစ္ကို အရသာ အေပါ႔အငံ႔ကို ၾကည္႔ျပီး မီးပိတ္လိုက္ပါ။
    ၈။ ျပီးလွ်င္ ေရစိမ္ထားေသာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေခါက္မ်ားကို အိုးထဲထည္႔၍ ေရေႏြးျဖင္႔ ၂မိနစ္ ခန္႔ျပဳတ္ေပးပါ။
    ၉။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲမ်ား နူးအိလာလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ျပန္စစ္ထားေပးပါ။
    ရွမ္းေခါက္ဆြဲစားရန္ ျပင္ဆင္နည္း
    ၁။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကို ေဇာက္ပန္းကန္- ၅ပန္းကန္ ထဲသို႔ ထည္႔သို႔ အညိီအမွ် ခြဲထည္႔လိုက္ပါ။
    ၂။ အေပၚမွ အသားခရမ္းခဥ္သီး အနွစ္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ေရာေမြွလိုက္ပါ။
    ၃။ ဆီတို႔ဟူး၊ ၀က္ေခါက္တုိ႔ျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးစြဲ နုိင္ပါသည္။
    -------------------------------------------
    --------------------------------------------
    တို႔ဟူးေႏြး (၃ေယာက္စာ)
    --------------------------------------------
    တုိ႔ဟူးေႏြးကို လုပ္ရလြယ္ျပီ စားလုိ႔ေကာင္းတဲ႔နည္းေလးနဲ႔ တင္ဆက္ထားပါတယ္။ ေန႔လည္စာ အစာေျပလုပ္စားနုိင္ဖုိ႔ပါ။ လုပ္နည္းေလး ၾကည္႔ရေအာင္…
    တုိ႔ဟူးေႏြး ျပင္ဆင္ရာတြင္ ပါ၀င္သည္႔ပစၥည္းမ်ား
    ၁။ ဆန္စီေခါက္ဆြဲထုပ္ – တ၀က္
    ၂။ ေျမပဲ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း (မညက္တညက္ ေထာင္းထားေပးပါ)
    ၃။ နံနံပင္ (သို႔) ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၂ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
    --------------------------------------------
    တုိ႔ဟူးက်ဳိရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
    ၁။ ကုလားပဲအစိမ္းမွုန္႔ (သို႔) တုိ႔ဟူးမွုန္႔ – ၁၅၀ဂရမ္
    ၂။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
    ၃။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၄။ သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၅။ အခ်ဳိမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    --------------------------------------------
    ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
    ၁။ ၾကက္သား (သို႔) ၀က္သား – ၁၅က်ပ္သား (အတုံးေသးေလးမ်ား တံုးေပးထားပါ)
    ၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၃လံုး (အေစ႔ထုတ္ျပီ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
    ၃။ ၾကက္သြန္နီ – ၂ခု (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
    ၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
    ၅။ ငရုတ္သီးမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၆။ သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ရ။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၈။ ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၉။ ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၁၀။ ပဲငပိ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    --------------------------------------------
    ခ်က္ျပဳတ္နည္းမ်ား
    ၁။ အရင္ဆံုး ဆန္စီေခါက္ဆြဲေခါက္မ်ားကို ေရေႏြးတည္ထားေသာ အုိးထဲသုိ႔ ထည္႔၍ ျပဳတ္ေပးပါ။ ေခါက္ဆြဲက်က္ျပီဆုိလွ်င္ ေရျပန္စစ္ျပီ ေရစိမ္ထားေပးပါ။ (ေရမစိမ္ထားပါက ေခါက္ဆြဲမ်ား ကပ္သြားပါလိမ္႔မည္)
    ၂။ ထုိ႔ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ႔ခ်က္ရန္ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း) ထည္႔ပါ။
    ၃။ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီမ်ား ထည္႔ ဆီသပ္ေပးျပီ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ထည္႔၍ ေရ(ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္)ခန္႔ထည္႔ျပီ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား နူသည္အထိ တည္ထားေပးပါ။
    ၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား နူးသြားမွ ၀က္သားမ်ားကို ထည္႔ျပီ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
    ၅။ အရသာ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ပဲငပိ၊ ငါးငံျပာရည္၊ သၾကား တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
    ၆။ ထုိ႔ေနာက္ အသားနူရန္ ေရ(ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္) ထည္႔ျပီ ဆီျပန္လွ်င္ မီးပိတ္၍ ခြက္တစ္ခုထဲ ေျပာင္းထည္႔ထားပါ။
    ရ။ တုိ႔ဟူးက်ဳိရန္အတြက္ ကုလားပဲမွုန္႔မ်ားကို ေရ(ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္ခြဲ)ျဖင္႔ ေရာျပီ သမေအာင္ ေမႊလိုက္ပါ။
    ၈။ ကုလားပဲမွုန္႔မ်ားကို ေက်သြားေအာင္ လက္ျဖင္႔ (သို႔) ဇကာျဖင္႔ ေက်ေအာင္ လုပ္ေပးပါ။
    ၉။ ကုလားပဲမွုန္႔မ်ား ေက်သြားမွ ေရ(ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၂ခြက္)၊ ဆႏြင္းတုိ႔ျဖင္႔ ေရာေမႊျပီ ဒယ္ထဲသို႔ ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။
    ၁၀။ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ ရမိနစ္ခန္႔ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးေနပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမုွန္႔တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
    ၁၁။ ပံုတြင္ ျပထားသည္႔အတုိင္း တုိ႔ဟူးနွစ္ မပ်စ္မက်ဲ အေနထားတြင္ ခ်လိုက္ပါ။
    ၁၂။ တုိ႔ဟူးေႏြးအတြက္ ျပင္ဆင္ပါေတာ႔မည္။ အရင္ဆံုး ခြက္ထဲသုိ႔ ဆန္စီေခါက္ဆြဲ လက္တဆုပ္စာခန္႔ ထည္႔လိုက္ပါ။
    ၁၃။ ျပီလွ်င္ ေခါက္ဆြဲေပၚမွ က်ဳိထားေသာ တုိ႔ဟူးမ်ားကို ေခါက္ဆြဲဖုံးသည္အထိ ေလာင္းထည္႔ေပးပါ။
    ၁၄။ ေနာက္ဆံုးမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔ရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ)၊ ေျမပဲ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ထည္႔ေပးပါ။ ထုိ႔နည္းအတုိင္း က်န္တု႔ိဟူးေႏြး ၂ပြဲကို ျပင္ပါ။
    ၁၅။ တုိ႔ဟူးေႏြးကို ပူပူေလး ၀က္ေခါက္၊ ရွမ္းခ်ဥ္ တုိ႔ျဖင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
    --------------------------------------------
    Wutyee Food House
    --------------------------------------------
    Photo Credit: Director Thu Taw Lwin

No comments:

Post a Comment