ထက္မင္းေက်ာ္စြာ ေဆာင္းပါးရွင္/အယ္ဒီတာ added 2 new photos.
ကယ္တင္ရွင္ (မိႈ)
အသက္အာမခံ ကုမၸဏိီႀကီးတစ္ခုတြင္ သကၤာမကင္းဖြယ္ျဖစ္စဥ္တစ္ရပ္ကို သတ္ိျပဳမိၾကသည္။
တစ္နွစ္ေက်ာ္ကာလအတြင္း ကြယ္လြန္သူ...သုံးဦးအတြက္ အသက္ဖိုးေငြ ထုတ္ယူသည့္ (ဆက္ခံခြင့္ရိွသူ)ဇနီးမွာတစ္ဦးတည္းျဖစ္ေနသည္။ခင္ပြန္းဆုံးပါး၍ ၆ လအၾကာ၌ ဒုတိယခင္ပြန္းအတြက္အသက္ဖိုးေငြကိုထုတ္ယူသည္။ေနာက္ ၆ လအၾကာ၌ တတိယခင္ပြန္းအတြက္ လာေရာက္ထုတ္ယူျပန္ေလသည္။
ဤCASE ကို ကုမၸဏိီမွ စီမံခန္႔ခြဲသူကိုယ္တိုင္ ကိုင္တြယ္၏။ထိုအမ်ိဳးသမီးနွင့္လက္ထပ္လိုက္သည္။
ရန္သူ႔နယ္ေျမတြင္ အကူအေဖၚမပါတစ္ဦးတည္းတိုက္ပြဲဝင္ရသက့ဲသို႔ အရာရာကိုသတိထားရသည္။သူမေကြၽးေမြးသည့္စားေသာက္ဖြယ္မ်ားကိုလည္း စားဟန္ျပု၍ သိုဝွက္သိမ္းဆည္းကာ ဓာတ္ခဲြခန္းသို႔ပို႔ရသည္။
တစ္လေက်ာ္ခန္႔တြင္သဲလြန္စ ရလာသည္။သူမေကြၽးသည့္ေပါင္မုန္႔၌ လက္မတစ္စိတ္(0•1 inch)ခန္႔ရိွေသာဆံပင္စ အနည္းငယ္ကိုေန႔စဥ္ေတြ႕ရျခင္းျဖစ္သည္။ပမာဏ အနည္းငယ္သာျဖစ္ေသာ္လည္း အစ့အိမ္တြင္းသို႔ေန႔စဥ္ေရာက္ရိွ၍ ၆ လအခ်ိန္ဆိုပါက အႏၲရာယ္ေပးနိုင္ေလသည္။
သို႔ျဖစ္၍ သက္ဆိုင္ရာမႈခင္းတာဝန္ခံမ်ားက ယခင္ ခင္ပြန္း ၃ ဦး၏ ရုပ္အေလာင္းမ်ားကို ျပန္လည္ေဖၚယူစစ္ေဆးေသာအခါ အစာအိမ္နံရံ၌ ဆံပင္စမ်ားစိုက္၍ ေသဆုံးျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းစစ္ေဆးေတြ႕ရိွရသည္။
ဤသို႔ျဖင့္အဆိုပါအမ်ိဳးသမီးကို ႀကိဳတင္ႀကံစည္၍ လူသတ္မႈျဖင့္အေရးယူနိုင္ခ့ဲၾကေလသည္။
ဆံပင္ကား ခႏၶာကိုယ္၌ အခိုင္မာဆုံးျဖစ္သည္။ ရုပ္အေလာင္းမ်ား၌ အသားအရိုးတို႔ေဆြးေျမ႕သည့္တိုင္ ဆံပင္မ်ားမွာခိုင္ခန္႔ေနဆဲျဖစ္သည္။ ဆံပင္(ႀကိဳး)အခ်င္း (0•5)လက္မ ရိွလွ်င္အေလးခိ်န္တစ္တန္ကို ေကာင္းစြာေတာင့္ခံနိုင္သည္ဆို၏။
သို႔ျဖစ္ေလရာ ဝက္သားစားသုံးမႈမ်ားေသာ တရုတ္လူမ်ိဳးတု္ိ့့ ့သည္ယင္းျဖစ္စဥ္က့ဲသို႔ၾကဳံေတြ႕ရဖြယ္ရိွ၏။ဝက္၏အေမြးအမွ်င္မ်ားသည္လည္း ဆံပင္က့ဲသို႔ပင္ၾကမ္းတမ္းၾကသည္။ဝက္ေထာင္မွဴးသည္ဝက္ေမြးကို ဒါးထက္ထက္ျဖင့္ ရိတ္သင္သည္သာရိွ၏။အေခါက္တြင္အေမြးမ်ားက်န္ရစ္၏။ စားသုံးသူကလည္း ဇာဂနာျဖင့္ေျပာင္စင္ေအာင္ႏႈတ္ပစ္ေလ့မရိွေပ။ဝက္ေခါက္ကိုႏူးေအာင္ခ်က္ေသာ္လည္းအေမြးမ်ားက မႏူးမေၾကပါ။ ယင္းတို႔သည္အစာအိမ္တြင္းသို႔ေရာက္ေသာအခါ အစာအိမ္နံရံကို ဒုကၡေပးသည္သာျဖစ္၏။
သို႔ေသာ္ ဒုကၡမၾကဳံၾကရ။ သူတို႔၏ဟင္းလ်ာမ်ား၌ မိႈေျခာက္ မ်ားပါဝင္ေလ့ရိွၾကသည္။မိႈမ်ားရိွ 胶冻 jiao dong ေခၚပ်စ္ခ်ြဲဓာတ္( jelly )မ်ားက ထိုအေမြးအမွ်င္မ်ားကိုလုံးေထြးယူငင္ကာ အစာေဟာင္းအျဖစ္ စြန္႔ပစ္ေပးေသာေၾကာင့္ျဖစ္၏။
ထိုေၾကာင့္ပင္တရုတ္နိုင္ငံ၌ အစာအိမ္ကိုဒုကၡေပးနိုင္ေသာ အေမြးအမွ်င္ အမႈံအေျမႇးမ်ားနွင့္ပါတ္သက္ေနရေသာ သိုးေမြး ခ်ည္မွ်င္ အထည္ စပါးအဝယ္ဒိုင္ စသည့္လုပ္သားမ်ားအားႏွစ္ပါတ္လွ်င္ မိႈ ၂ ေပါင္က် ေရာင္းခ်ေပးကာ မျဖစ္မေနစားသုံးေစသည္။
ျမန္မာနိုင္ငံ၌လည္း စပါးဒိုင္ဝန္ထမ္းမ်ားအနက္ က်န္းမာေရးသုတရိွသူမ်ားက စပါးအမံႈအေျမႇးမ်ား၏ရန္မွ ကာကြယ္ကုစားရန္ ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ကိုေန႔စဥ္စားသုံးေလ့ရိွၾကသည္။ငွက္ေပ်ာသီးထက္ မိႈက ပ်စ္ခ်ြဲဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္ပါသည္။
မိႈေျခာက္သည္လည္း မိႈအစိုက႔ဲသို႔ပင္ ပ်စ္ခ်ဲဓာတ္ (jelly)မ်ားအျပည့္အဝ ပါရိွသျဖင့္ ရက္သတၱ ႏွစ္ပါတ္အတြင္းမိႈေျခာက္ ငါးက်ပ္သား ( မိႈအစိုျဖစ္က ငါးဆယ္သား )မွ် စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ အေမြး၊အမွ်င္၊အမႈံ၊အေျမႇး၊ဖုံမႈန္႔မ်ားအစာအိမ္တြင္း ဝင္ေရာက္ဒုကၡေပးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးနိုင္သည့္အျပင္ အသားအေရ တြန္႔ရႈံ႕ျခင္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္သည္။
သို႔ျဖစ္ေလရာ (အသားအေရ) တြန္႔စျပဳေသာ ငါးဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ားအတြက္လည္း အ႐ြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစရန္ အသုံးဝင္လွေပသည္ ။ upper fungi ေခၚ စား၍ရေသာ မိႈ၊အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္ေစေသာမိႈ အားလုံးကိုသုးံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။အင္ဥ သည္လည္းမိႈတစ္မ်ိဳးပင္ျဖစ္သည္။
အသက္အာမခံ ကုမၸဏိီႀကီးတစ္ခုတြင္ သကၤာမကင္းဖြယ္ျဖစ္စဥ္တစ္ရပ္ကို သတ္ိျပဳမိၾကသည္။
တစ္နွစ္ေက်ာ္ကာလအတြင္း ကြယ္လြန္သူ...သုံးဦးအတြက္ အသက္ဖိုးေငြ ထုတ္ယူသည့္ (ဆက္ခံခြင့္ရိွသူ)ဇနီးမွာတစ္ဦးတည္းျဖစ္ေနသည္။ခင္ပြန္းဆုံးပါး၍ ၆ လအၾကာ၌ ဒုတိယခင္ပြန္းအတြက္အသက္ဖိုးေငြကိုထုတ္ယူသည္။ေနာက္ ၆ လအၾကာ၌ တတိယခင္ပြန္းအတြက္ လာေရာက္ထုတ္ယူျပန္ေလသည္။
ဤCASE ကို ကုမၸဏိီမွ စီမံခန္႔ခြဲသူကိုယ္တိုင္ ကိုင္တြယ္၏။ထိုအမ်ိဳးသမီးနွင့္လက္ထပ္လိုက္သည္။
ရန္သူ႔နယ္ေျမတြင္ အကူအေဖၚမပါတစ္ဦးတည္းတိုက္ပြဲဝင္ရသက့ဲသို႔ အရာရာကိုသတိထားရသည္။သူမေကြၽးေမြးသည့္စားေသာက္ဖြယ္မ်ားကိုလည္း စားဟန္ျပု၍ သိုဝွက္သိမ္းဆည္းကာ ဓာတ္ခဲြခန္းသို႔ပို႔ရသည္။
တစ္လေက်ာ္ခန္႔တြင္သဲလြန္စ ရလာသည္။သူမေကြၽးသည့္ေပါင္မုန္႔၌ လက္မတစ္စိတ္(0•1 inch)ခန္႔ရိွေသာဆံပင္စ အနည္းငယ္ကိုေန႔စဥ္ေတြ႕ရျခင္းျဖစ္သည္။ပမာဏ အနည္းငယ္သာျဖစ္ေသာ္လည္း အစ့အိမ္တြင္းသို႔ေန႔စဥ္ေရာက္ရိွ၍ ၆ လအခ်ိန္ဆိုပါက အႏၲရာယ္ေပးနိုင္ေလသည္။
သို႔ျဖစ္၍ သက္ဆိုင္ရာမႈခင္းတာဝန္ခံမ်ားက ယခင္ ခင္ပြန္း ၃ ဦး၏ ရုပ္အေလာင္းမ်ားကို ျပန္လည္ေဖၚယူစစ္ေဆးေသာအခါ အစာအိမ္နံရံ၌ ဆံပင္စမ်ားစိုက္၍ ေသဆုံးျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းစစ္ေဆးေတြ႕ရိွရသည္။
ဤသို႔ျဖင့္အဆိုပါအမ်ိဳးသမီးကို ႀကိဳတင္ႀကံစည္၍ လူသတ္မႈျဖင့္အေရးယူနိုင္ခ့ဲၾကေလသည္။
ဆံပင္ကား ခႏၶာကိုယ္၌ အခိုင္မာဆုံးျဖစ္သည္။ ရုပ္အေလာင္းမ်ား၌ အသားအရိုးတို႔ေဆြးေျမ႕သည့္တိုင္ ဆံပင္မ်ားမွာခိုင္ခန္႔ေနဆဲျဖစ္သည္။ ဆံပင္(ႀကိဳး)အခ်င္း (0•5)လက္မ ရိွလွ်င္အေလးခိ်န္တစ္တန္ကို ေကာင္းစြာေတာင့္ခံနိုင္သည္ဆို၏။
သို႔ျဖစ္ေလရာ ဝက္သားစားသုံးမႈမ်ားေသာ တရုတ္လူမ်ိဳးတု္ိ့့ ့သည္ယင္းျဖစ္စဥ္က့ဲသို႔ၾကဳံေတြ႕ရဖြယ္ရိွ၏။ဝက္၏အေမြးအမွ်င္မ်ားသည္လည္း ဆံပင္က့ဲသို႔ပင္ၾကမ္းတမ္းၾကသည္။ဝက္ေထာင္မွဴးသည္ဝက္ေမြးကို ဒါးထက္ထက္ျဖင့္ ရိတ္သင္သည္သာရိွ၏။အေခါက္တြင္အေမြးမ်ားက်န္ရစ္၏။ စားသုံးသူကလည္း ဇာဂနာျဖင့္ေျပာင္စင္ေအာင္ႏႈတ္ပစ္ေလ့မရိွေပ။ဝက္ေခါက္ကိုႏူးေအာင္ခ်က္ေသာ္လည္းအေမြးမ်ားက မႏူးမေၾကပါ။ ယင္းတို႔သည္အစာအိမ္တြင္းသို႔ေရာက္ေသာအခါ အစာအိမ္နံရံကို ဒုကၡေပးသည္သာျဖစ္၏။
သို႔ေသာ္ ဒုကၡမၾကဳံၾကရ။ သူတို႔၏ဟင္းလ်ာမ်ား၌ မိႈေျခာက္ မ်ားပါဝင္ေလ့ရိွၾကသည္။မိႈမ်ားရိွ 胶冻 jiao dong ေခၚပ်စ္ခ်ြဲဓာတ္( jelly )မ်ားက ထိုအေမြးအမွ်င္မ်ားကိုလုံးေထြးယူငင္ကာ အစာေဟာင္းအျဖစ္ စြန္႔ပစ္ေပးေသာေၾကာင့္ျဖစ္၏။
ထိုေၾကာင့္ပင္တရုတ္နိုင္ငံ၌ အစာအိမ္ကိုဒုကၡေပးနိုင္ေသာ အေမြးအမွ်င္ အမႈံအေျမႇးမ်ားနွင့္ပါတ္သက္ေနရေသာ သိုးေမြး ခ်ည္မွ်င္ အထည္ စပါးအဝယ္ဒိုင္ စသည့္လုပ္သားမ်ားအားႏွစ္ပါတ္လွ်င္ မိႈ ၂ ေပါင္က် ေရာင္းခ်ေပးကာ မျဖစ္မေနစားသုံးေစသည္။
ျမန္မာနိုင္ငံ၌လည္း စပါးဒိုင္ဝန္ထမ္းမ်ားအနက္ က်န္းမာေရးသုတရိွသူမ်ားက စပါးအမံႈအေျမႇးမ်ား၏ရန္မွ ကာကြယ္ကုစားရန္ ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ကိုေန႔စဥ္စားသုံးေလ့ရိွၾကသည္။ငွက္ေပ်ာသီးထက္ မိႈက ပ်စ္ခ်ြဲဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္ပါသည္။
မိႈေျခာက္သည္လည္း မိႈအစိုက႔ဲသို႔ပင္ ပ်စ္ခ်ဲဓာတ္ (jelly)မ်ားအျပည့္အဝ ပါရိွသျဖင့္ ရက္သတၱ ႏွစ္ပါတ္အတြင္းမိႈေျခာက္ ငါးက်ပ္သား ( မိႈအစိုျဖစ္က ငါးဆယ္သား )မွ် စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ အေမြး၊အမွ်င္၊အမႈံ၊အေျမႇး၊ဖုံမႈန္႔မ်ားအစာအိမ္တြင္း ဝင္ေရာက္ဒုကၡေပးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးနိုင္သည့္အျပင္ အသားအေရ တြန္႔ရႈံ႕ျခင္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္သည္။
သို႔ျဖစ္ေလရာ (အသားအေရ) တြန္႔စျပဳေသာ ငါးဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ားအတြက္လည္း အ႐ြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစရန္ အသုံးဝင္လွေပသည္ ။ upper fungi ေခၚ စား၍ရေသာ မိႈ၊အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္ေစေသာမိႈ အားလုံးကိုသုးံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။အင္ဥ သည္လည္းမိႈတစ္မ်ိဳးပင္ျဖစ္သည္။
No comments:
Post a Comment