:include data='blog' name='google-analytics'/>

Monday, March 27, 2017

ပဲၿပဳတ္


Daw Ah M T
Soe Nyunt
yellow peas /စားေတာ္ပဲ
(Credit to Snow Snow Lay
ပဲျပဳတ္ ျပဳတ္တတ္ဖို႔ကၽြန္မ တစ္ႏွစ္ခြဲေလာက္ ၾကိဳးစားဖူးပါတယ္။။။ ရန္ကုန္က ပဲျပဳတ္သည္ေတြကိုလည္း အင္တာဗ်ဴးခဲ့ပါေသး...တယ္။ နည္းမ်ိဳးစံုနဲ႔ေပါ့။ ေပါင္းတာေရာ ျပဳတ္တာေရာ။ အေညွာင့္ေဖာက္တာေရာ အၾကိမ္ေပါင္းမနည္းပါဘူး ေနာက္ဆံုးမွာ ပဲက ေတာက္ဆတ္ဆတ္ျဖစ္သြားတာမ်ားပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးအဆင္ေျပသြားတဲ့နည္းေလးက ပဲကို ေရစစိမ္တဲ့အခ်ိန္မွာတည္းက ေဆာ္ဒါေလးနည္း၂ထည္႔ျပီး စိမ္ရပါတယ္။ေရစိမ္ျပီး တစ္ညထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ အေညွာင့္ကိုေတာ့ တစ္ညပဲေဖာက္ပါတယ္။ အေညွာင့္နည္း၂ထြက္လာတာနဲ႔ တညက္ခဲေလးနည္းနည္းထည္႔ျပီး ပဲကို ေရျမဳတ္ရံု အေပၚမွာေရ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ထည္႔ျပီးျပဳတ္တာပါ။ပဲျပဳတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ေဆာ္ဒါလည္းနည္းနည္းထည္႔ရပါေသးတယ္။ အဲလို ေဆာ္ဒါ ႏွစ္ခါျပန္ထည္႔မွ ေတာ္ေတာ္ အဆင္ေျပသြားတာေတြ႔ရပါတယ္။ ျမန္မာျပည္လို လြယ္လြယ္နဲ႔မရေတာ့ ပဲေတြ ျပဳတ္တိုင္း မနပ္လည္းစား နပ္လည္းစား.. ေတာက္ဆတ္ေတာက္ဆတ္ေတြကိုလည္း သည္းခံျပီးစားခဲ့ရတာပါ... အခုေတာ့ နည္းမွန္လမ္းမွန္ေတြ႔သြားလို႔ အဆင္ေျပေနပါျပီ။ အခြံမကၽြတ္ေအာင္ဆီထည္႔ျပီးျပဳတ္ရတာေတာ့ ခုမွသိတာပါ။။ ေက်းဇူးပါ။)
ထပ္ျဖည့္လိုက္ပါတယ္
ပဲၿပဳတ္
(credit to Meemeetofu)

ပဲၿပဳတ္ ၿပဳတ္နည္းေမးထားလို႔...
India က လာတဲ႔ Vatana bean အလံုး ခပ္ႀကီးႀကီးေတြကို ၿပဳတ္စားေနခဲ႔ရာကေန မမီး ၿမန္မာၿပည္က သယ္လာတဲ႔ စားေတာ္ပဲကို ပထမဦးဆံုုး အေနနဲ႔ ၿပဳတ္ဘူးၿခင္းပါ၊
1...စားေတာ္ပဲ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္ခြဲ ကို ေရေဆး၊ ေဆာ္ဒါ နည္းနည္းေလး ထည္႔ပီး တည ေရစိမ္ထားပါတယ္၊ မနက္ေရာက္ေတာ႔ ပြေနတာနဲ႔ ေရသြန္၊ ေရေဆး၊ ေရစိုအ၀တ္နဲ႔ ထုတ္ပီး ဇလံု ထဲထည္႔ပီး ေမွာင္တဲ႔ေနရာမွာ ထားပါတယ္။
2...တေန႔တခါ ႀကည္႔ပီး အစိုွဓာတ္လိုရင္ ေရအနည္းငယ္ ၿဖန္းေပးပါတယ္၊ ပထမရက္မွ အေညွာင္႔တုိေလးေတြ ၿပဴေနပါတယ္၊ ဒုတိယရက္မွာ ေတာ္ေတာ္ရွည္လာပီ..ေပါင္းဘို႔ သင္႔ေတာ္တဲ႔ အေနထားပါ။
3...မေပါင္းခင္မွာ ဘိတ္ကင္း ေပါင္ဒါ ၁ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ထည္႔႔ပီး သမေအာင္ ဖြဖြေလး ဇလံုကိုေလွ႔ေပးပါတယ္၊ နာရီ၀က္ေလာက္ နွပ္ထားပါတယ္၊
ေပါင္းမယ္ ဆိုေတာ႔ ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ (အပ်စ္) ၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းထည္႔ပါတယ္၊ ႀကံသကာ အမဲ ၁ လကၼ အရြယ္ ကို ထုေထာင္းပီး ၊ ဆား ၁/၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း နဲ႔ အတူ ထည္႔ေမႊေပးပါတယ္၊
4...အေပါက္ပါတဲ႔ ေပါင္းဇကာထဲ ပဲလံုးေလးေတြေၿပာင္းထည္႔၊ အေပၚကေန အ၀တ္ အုပ္ထားပီး ၊ ေရ တလကၼ အနက္ ထည္႔ထားတဲ႔ pressure cooker နဲ႔ ေပါင္းပါတယ္၊ အစမွာ မီးကို အၿမင္႔မွာ ထားပီး..ေရေငြ႔ ရႈးရႈး ထြက္လာေတာ႔ မီးကို low-medium ကို ေၿပာင္းလိုက္ပါတယ္။
5...အဲဒီက စလို႔ နာရီ၀က္ အခ်ိန္စမွတ္ထားပါတယ္၊ အခ်ိန္ၿပည္႔ေတာ႔ မီးပိတ္ပီး မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ထားတယ္၊ အပူေလွ်ာ႔သြားပီး ေႏြးသြားတဲ႔ အခ်ိန္ႀကမွ အဖံုးကို ဖြင္႔ပါတယ္..။
ထာ..ဒါ..။
Meemeetofu ရဲ႔ ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား၊ မုန္႔လုပ္နည္းမ်ားကို ၀ါသနာရွင္ မည္သူမဆို လြတ္လပ္စြာ share နို္င္ပါသည္၊ ခြင္႔ေတာင္းရန္မလိုပါ။
ဓာတ္ပံုနွင္႔ ခ်က္နည္းမ်ားကို copy and paste လုပ္ပီး ကူးယူသြားကာ၊ မိမိအမည္၊ မိမိ page အမည္တပ္ပီး အသံုးခ်ၿခင္း မ်ားကို လံုး၀...လံုး၀..လံုး၀ ခြင္႔မၿပဳပါ။ မိမိ အမည္၊ Page အမည္ၿဖင္႔ ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား တင္လိုပါက..မိမိဘာသာခ်က္ပီးတင္ႀကပါ။ သူတပါး အပင္ပန္းခံ၊ အခ်ိန္ကုန္ခံပီး ဖန္တီးထားသည္မ်ားကို ေခါင္းပံုၿဖတ္ အၿမတ္ မထုတ္ႀကပါနွင္႔..။
ပဲၿပဳတ္ အိအိ ေမႊးေမြး သံုးေဆာင္ရန္ အသင္႔ ပါရွင္..။
ႀကိဳတင္သိထားေစခ်င္တာေလးေတြ..
ပဲ အမ်ိဳးအစား၊ ပဲလတ္တာနဲ႔ နွစ္ခ်ိဳ႔ပဲ စတဲ႔ အေပၚမွာ မူတည္ပီး..ေရစိမ္ရတဲ႔ အခ်ိန္ကာလ အတိုအရွည္ ကြာတတ္ပါတယ္။
မိမိေနထိုင္ရာေဒသ မွာ ေ၇ကို ဘယ္လို mineral ေတြ ထည္႔ပီး ၿပဳၿပင္ထားသလည္း ဆို တာ အေပၚမူတည္ပီး..ဆားထဲ႔စိမ္ရၿခင္း၊ ဆိုဒါ ထည္႔ စိမ္ရၿခင္းမ်ား လိုအပ္တတ္ပါတယ္။ (အထူးသၿဖင္႔ အေအးပိုင္းေဒသမ်ား)
Pressure cooker အဖံုး ဘယ္ေလာက္လံုသလည္း၊ ေရေငြ႔ဖိအားကို ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား ထိမ္းထားနိုင္လည္း ဆိုတာအေပၚမူတည္ပီး ေပါင္းတဲ႔ အခ်ိန္ကာလ အတိုအရွည္ ကြာတတ္ပါတယ္..။
ေဆာ္ဒါ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၁/၄ ေလးပုံတပုံထည့္ပါ(ပထမအဆင့္)
ဒုတိယအဆင့္သူေျပာတ့ဲအတိုင္းလုပ္ပါ

No comments:

Post a Comment