:include data='blog' name='google-analytics'/>

Sunday, June 8, 2014

ေဆးဘက္၀င္ အရသာရွိတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီး







၁။ သြယ္လွ်ေသာကိုယ္ ခႏၶာကိုထိန္းသိမ္းျခင္း
စေတာ္ဘယ္ရီသီးရဲ့ ၉၀% မွာေရဓါတ္ျဖစ္ၿပီး၊ကယ္လိုရီ အနည္းငယ္သာပါၿပီး၊အမွ်င္ဓါတ္မ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးအခ်ိဳဓါတ္ကိုထိန္းနိုင္တာေၾကာင့္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္မွာေၾကာက္ေသာသူ မ်ား အကန္႕အသတ္မရွိ စားသံုးနိုင္ပါတယ္။

၂။ စိတ္ဖီဆီးမႈကိုကာကြယ္ျခင္း။
စေတာ္ဘယ္ရီသီးမ်ားကိုစြဲစြဲျမဲျမဲစားျခင္းျဖင့္ ၎တြင္ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္ ဆီ၊ နဲ႕မက္ဂနီဆီရမ္မ်ား ေၾကာင့္ ေန႕စဥ္ၾကံဳေတြ႕ရေသာေလာဂဓံမ်ားကို ေခ်ာ္ေမာ္စြာ လြန္ေျမာက္ေစနိုင္ပါတယ္။

၃။ ဆီးရႊင္ေဆး။
ပိုတက္ဆီရမ္မ်ားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးသည္ ဆီးရႊင္ေစပါတယ္။

၄။ ကင္ဆာမ်ားကိုကာကြယ္ျခင္း။
ဗီတာမင္ ဆီ၊ နဲ႕အမွ်င္ဓါတ္မ်ားေၾကာင့္ ရင္သားကင္ဆာ၊အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႕ဥေဏွာက္ကင္ဆာမ်ားကို
ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။ ၎သည္အူတြင္း၌ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ nitrosamines ဓါတ္မ်ားထြက္ေပၚမႈကို လည္းကာကြယ္ၿပီး အျခားအသီးမ်ားကဲ့သို႕ကိုယ္ခႏၶာ၏ ကာကြယ္ေရးလုပ္ငန္း (immune function ) အတြက္မရွိမျဖစ္ေသာအသီးမ်ားျဖစ္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကိုကာကြယ္နိုင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
 
၅။ အသားအရည္ လွပအရြယ္တင္ေစျခင္း။
စေတာ္ဘယ္ရီသီးတြင္ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္ ဆီ၊ နဲ႕polyphenols မ်ားေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာမွ ထြက္ေသာ အညစ္အေၾကးမ်ားကိုသန္႕ရွင္းေစတဲ့အတြက္ အသားအရည္အပါအ၀င္ ကိုယ္ခႏၶာ အိုမင္း ရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဆီက အရည္ျပားရွိအမွ်င္ဓါတ္ (collagen) မ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစ တာေၾကာင့္ အသားအရည္ကိုတင္းရင္းေစပါတယ္။ တစ္ေန႕ကို စေတာ္ဘယ္ရီသီး ၁၅၀ ဂရမ္စားပါက ပါးရည္တြန္းျခင္း ကိုေႏွးေကြးေစၿပီး၊ငယ္ရြယ္ႏုပ်ိဳေစပါမယ္။
 
၆။ ကိုယ္ခႏၶာလွပေစျခင္း။
စေတာ္ဘယ္ရီသီးတြင္ ဗီတာမင္ ဆီ၊ သံဓါတ္၊ ကယ္ဆီရမ္နဲ႕မက္ဂနီဆီရမ္မ်ား မ်ားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္
လန္းဆန္းသြက္လက္ေစပါတယ္။ နံနက္စာတြင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးမ်ားစားပါက တစ္ေန႕တာအတြက္ အားအင္မ်ားျပည့္ၿဖိဳးေစပါတယ္။

၇။ အသဲက်န္းမာေစျခင္း။
စေတာ္ဘယ္ရီသီးအပါအ၀င္ အျခားေသာအနီေရာင္ ဘယ္ရီသီးမ်ားတြင္ chlorophyll , carotenoids, Bioflavonoids အန္ဇိုင္း (enzymes)မ်ားပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီ enzymes မ်ားကအူမ်ားကိုသန္႕ရွင္းေစၿပီး အသဲက်န္းမာေရးကိုေထာက္ပ့ံပါတယ္။ ၎အျပင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးတြင္ salicylic acid ပါတဲ့အတြက္ အနာက်က္ေအာင္လည္းစြမ္းေဆာင္ပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီသီးသည္ အသဲအျပင္ ေက်ာက္ကပ္
က်န္းမာေရးအတြက္လည္းကူညီပါတယ္။
 
စေတာ္ဘယ္ရီသီးမ်ားသည္အလြန္ႏူးညံေသာအသီးမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ၎၏ အာဟာရာဓါတ္မ်ား မပ်က္ဆီးေစရန္ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ေဆးၿပီးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္စားရပါမယ္။

က်မ္းကိုး
-The benefits of berries Sylvie Khandjian, éditions character
-My health nature of Anne Dufour editions paperback bible





No comments:

Post a Comment