ျမန္မာအမ်ားစုက အံုးသီးမွာ ျပည့္၀ အဆီေတြပါလို႔ ေသြးအဆီမ်ားေစတယ္ ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ား အတြက္ မေကာင္းဘူးလို႔ယူဆပါတယ္။ က်မ ရန္ကုန္မွာေဆးခန္းဖြင့္စဥ္က က်မရဲ့ ေသြးတိုးလူနာတစ္ဦး အလွဴမွာ အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲ စားၿပီးတိုင္းေသြးတိုးလို႔ေဆးခန္းကိုေရာက္လာေလ့ရွိပါတယ္။ က်မကိုယ္တိုင္ လည္း အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲစားၿပီးရင္ ေသြးတက္ ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ယိုးဒယားေတြကေတာ့ ဒီအခ်က္ကို လက္မခံပါဘူး။ သူတို႔ အစာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အံုးသီး ပါေၾကာင္းေျပာဆိုပါတယ္။ ယခု အင္တာနက္မွာ ရွာၾကည့္ေတာ့ အံုးသီးမွာ ျပည့္၀ အဆီပါေပမဲ့ အဲ့ဒီအဆီေတြက အရြယ္ အားျဖင့္ အလတ္စားသာ ရွိၾကပါ တယ္။ က်မတို႔ ခႏၶာကိုယ္က အဆီအေသးနဲ႔ အလတ္စားေတြကို အလြယ္တကူေျခဖ်က္ နိုင္တာမို႔ အရြယ္ႀကီးမားတဲ့ တိရစၦာန္အဆီေတြလို ေသြးအဆီကို မမ်ားေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါစတာေတြကို မျဖစ္ ေစနိုင္ရံုသာမက အဆီဓါတ္ကိုပင္ထိန္းနိုင္၊က်ေစနိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ဒါဆိုရင္ ျမန္မာျပည္က အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲဟာ အံုးနို႔ေၾကာင့္မဟုတ္ပဲ ေခါက္ဆြဲမွာထဲ့တဲ့ ဆိုဒါေတြ ေၾကာင့္ျဖစ္မယ္ ထင္ပါတယ္။ ဆိုဒါဆိုတာလည္း ဆားတစ္မ်ိဳးျဖစ္တာမို႔ ကိုယ္တြင္း ဆားဓါတ္ကို မ်ား ေစနိုင္ပါတယ္။ ၾကားရတာေတာ့ ျမန္မာျပည့္က ၀ိသမာေလာဘသားေတြက စားဆိုဒါေတာင္မထဲ့ပဲ ေစ်းအလြန္ေပါတဲ့ အ၀တ္ေလ်ာ္ဆိုဒါ ေတြသံုးၾက တယ္တဲ့။
အံုးသီးဟာကမၻာေပၚမွာရွိသမွ်အစားအစာေတြထဲမွာ
အာဟာရအရွိဆံုးအစာျဖစ္တဲ့အျပင္ ကိုယ္ခႏၶာကို ကုသ ေပးနိုင္တဲ့အစြမ္းလည္းရွိပါတယ္။
ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားက အံုးသီးစားသင့္ေၾကာင္း ေဖၚျပပါတယ္။
၁။ ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓါတ္ေတြနဲ႔ antioxidants မ်ားစြာပါရွိျခင္း။
ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓါတ္ေတြဟာ ကိုယ္ခႏၶာရဲ့ က်န္းမာဖို႔လိုအပ္တဲ့အျပင္ antioxidants ေတြက ကိုယ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ စိတ္ပင္ပမ္းမႈ႔ မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။
၂။ အမွ်င္ဓါတ္မ်ားစြာပါရွိျခင္း။ အံုးသီးမွာပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓါတ္ေတြဟာ ေျခခ်က္လို႔မရပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ သူတို႔ေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာမွာ စြမ္းအင္ေတြ မရရွိပဲ ဗိုလ္ျပည့္တဲ့ခံစားမႈကိုျဖစ္ေစၿပီး၊၀မ္းမွန္ေစပါတယ္။
၃။ အံုးသီး၊အထူးသျဖင့္ အံုးဆီဟာ အနာမ်ားကိုလွ်င္ျမန္စြာက်က္ေစပါတယ္။
၄။ အံုးသီးမွာ သဘာ၀ အစာေျခ အင္ဇိုင္း enzymes မ်ားပါ၀င္တဲ့အတြက္ အံုးသီးကိုေျခခ်က္ရန္ ပင္ကရိယ (pancreas) မွအစာေျခရည္မ်ားထုတ္ရန္မလိုပဲ ၎ဘာသာအစာေျခတဲ့အတြက္အစာလမ္းေၾကာင္းအတြက္ ေဆးသဖြယ္ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ အံုးသီးမွာ အဆီ ၃ မ်ိဳးပါ၀င္ပါတယ္။ lauric acid, caprylic acid, capric acid တို႔ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔က ေရာင္ရမ္း ျခင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ထိန္းနိုင္တဲ့အတြက္ bacteria, virus, fungus ေရာဂါပိုးမ်ားကို ကာကြယ္ နိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
၆။ အံုးသီးဟာက်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လညး္ဆိုေတာ့ သူ႔မွာအလတ္စား အရြယ္ ျပည့္၀ အဆီေတြပါရွိပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြကို ကိုယ္ခႏၶာကအလြယ္တကူေျခဖ်က္နိုင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြက ေသြးထဲမွာ ရွိတဲ့ အဆီဓါတ္ကို ထိန္းျခင္းျဖင့္ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြါးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစ ပါတယ္။ ၎အျပင္ အဲ့ဒီအဆီေတြက စားေသာက္ သမွ်အစာေတြကို ကိုယ္္ခႏၶာထဲကို အလြယ္တကူ စုပ္ယူေစျခင္းအားျဖင့္အစာလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ တစ္ကိုယ္လံုးရဲ့ က်န္းမာ ေရးကိုကုသေပးပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ နာတာရွည္ေရာဂါသည္မ်ားကိုသက္သာေစပါတယ္။ အစာလမ္းေၾကာင္းမွာျဖစ္တဲ့ ရင္ျပည့္ျခင္း၊ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊၀မ္းေလ်ာျခင္း၊ၾကြက္တက္ျခင္းမ်ားကိုသက္သာေစပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြက တျခား အဆီေတြလို အသဲနဲ႔ ပင္ကရိယ ဆီေရာက္စရာမလိုတဲ့အတြက္ အျခားဆီေတြလို ကိုယ္ခႏၶာရဲ့ အဆီအျဖစ္ကို မေျပာင္းလဲပါဘူး။ ဆိုလိုတာက အံုးသီအဆီက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုမတိုးေစပါဘူး။
ရ။ အံုးရည္မွာ သတၳဳဓါတ္မ်ားစြာပါရွိပါတယ္။ အံုးရည္မွာပိုတက္ဆီရန္မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး၊ မန္ကနီဆီရန္ သိပ္ မမ်ားပါဘူး၊ တျခားသတၳဳဓါတ္မ်ားလည္းမ်ားစြာပါတဲ့အတြက္ ၀မ္းေလ်ာ္ေရာဂါသည္မ်ားနဲ႔ မီးေလာင္ခံရ ေသာလူနာမ်ား၊ အားကစား ေၾကာင့္ေခၽြးထြက္မ်ားသူမ်ားအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အံုးရည္မွာ သဘာ၀အခ်ိဳဓါတ္ပါရွိတဲ့အတြက္ အားကစား သမားမ်ားအပါအ၀င္ လူတိုင္း၊ အသက္အရြယ္တိုင္းအတြက္ စက္ရံုထုတ္အခ်ိဳရည္ေတြထက္ပိုမိုေကာင္းမြန္ပါတယ္။
၈။ အံုးဆီဟာ အပူဒါဏ္ကိုခံနိုင္ပါတယ္။ ၅၀၀ C အထိအပူေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေက်ာ္ေက်ာ္ရာ
မွာ၎၊ မုန္႔လုပ္ရာတြင္၎ အသံုးျပဳသင့္ပါတယ္။
၉။ အံုးသီးဟာ ၾကြက္သားမ်ားတည္ေဆာက္ဖို႔အတြက္အေထာက္အကူျပဳတာေၾကာင့္ ပိန္ခ်ံဳးခ်ည့္နဲ႔ေသာလူနာမ်ား အတြက္သင့္ေတာ္ပါတယ္။
၁၀။ အံုးနို႔ဟာ လည္ေခ်ာင္းနာေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္ေရာဂါမ်ားကိုသက္သာေစပါတယ္။
၁၁။ အံုးရည္ဟာေက်ာက္ကပ္ေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
၁၂။ အံုးရည္ဟာ အေရျပားက်န္းမာေရးကိုအေထာက္အကူျပဳတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ႀကီးေရာဂါ၊ ေရေက်ာက္ေရာဂါ၊ ၀က္သက္ေရာဂါမ်ားမွာ အေရျပားေပၚက အဖုအပိန္႔မ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။
၁၃။ အံုးရည္ကို သံေကာင္စသည့္၀မ္းတြင္းသံမ်ားကိုေသေစနိုင္ပါတယ္။
၁၄။ အံုးရည္ဟာ အစာအိမ္နဲ႔ဆီးလမ္းေၾကာင္းျပႆနာမ်ားကိုသက္သာေစပါတယ္။
၁၅။ အံုးရည္ဟာ ဆီခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြအတြက္သင့္ေတာ္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
၁၆။ ေလ့လာခ်က္မ်ားက AIDS ေရာဂါသည္ေတြရဲ့ ပိုးမ်ားကိုေလ်ာ့က်ေစတာေတြ႔ပါတယ္။
၁၇။ အံုးသီးမွာပါ၀င္တဲ့ အိုင္အိုဒင္းဓါတ္က လည္ပင္းႀကီးေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၁၈။ အံုးဆီဟာ အေရျပားနဲ႔ ဆံပင္မ်ားသန္မာေစသည့္အျပင္ ေအာက္ပါ ေရာဂါမ်ားကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၁) စိတ္ပူပန္ျခင္း Stress
(၂) ႏွလံုးေရာဂါ Heart Diseases(၃) ေသြးအဆီမ်ားျခင္း High Cholesterol Levels
(၄) ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားျခင္း Too Much Weight
(၅) ေက်ာက္ကပ္ျပႆနာ Kidney Problems
(၆) အစာမေၾကျခင္း Poor Digestion
(၇) ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈေႏွးေကြးျခင္း Low Metabolism
(၈) ေသြးတိုးျခင္း High Blood Pressure
(၉) ခုခံအားနည္းျခင္း Low Immunity
(၁၀) သြားျပႆနာမ်ား Dental Problems
(၁၁) အရိုးပါးျခင္း Low Bone Density
(၁၂) ကင္ဆာ Cancer
(၁၃) အိုလြယ္ျခင္း Premature Aging
(၁၄) ပင္ကရိယေရာင္ျခင္း Pancreatitis
၁။ ကဆီ ဓါတ္ (Carbohydrates ) - 15.23 gm
၂။ သၾကားဓါတ္ (Sugars) - 6.23 gm
၃။ အမွ်င္ဓါတ္ (Dietary Fiber) - 9.0 gm
၄။ ျပည့္၀ အဆီ (Saturated Fat )- 29.70 gm
၅။ တစ္ခုခ်င္းရွိေသာ ျပည့္၀ အဆီ (Monounsaturated Fat ) - 1.43 gm
၆။ အတြဲလိုက္ရွိေသာ ျပည့္၀ အဆီ (Polyunsaturated Fat) - 0.37 gm
၇။ အသားဓါတ္ Protein - 3.3 gm
၈။ ဗီတာမင္ Thiamin (Vitamin B1) - 0.066 mg
၉။ ဗီတာမင္ Riboflavin (Vitamin B2) - 0.02 mg
၁၀။ ဗီတာမင္ Niacin (Vitamin B3) - 0.54 mg
၁၁။ ဗီတာမင္ Pantothenic Acid (Vitamin B5) - 0.300 mg
၁၂။ ဗီတာမင္ Vitamin B6 - 0.054 mg
၁၃။ ဗီတာမင္ Folate (Vitamin B9) - 26 μg
၁၄။ ဗီတာမင္ Vitamin C - 3.3 mg
၁၅။ သတၳဳ ဓါတ္ Calcium - 14 mg
၁၆။ သတၳဳ ဓါတ္ Iron - 2.43 mg
၁၇။ သတၳဳ ဓါတ္ Magnesium - 32 mg
၁၈။ သတၳဳ ဓါတ္ Phosphorus - 113 mg
၁၉။ သတၳဳ ဓါတ္ Potassium - 356 mg
၂၀။ သတၳဳ ဓါတ္ Zinc - 1.1 mg
၂၁။ စြမ္းအင္ Energy - 350 kcal (1480 kJ)
၁။ http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-coconut-1718.html
၂။ http://www.be-healthy-with-coconuts.com/coconut-nutrition.html
၃။http://scientificlogic.blogspot.fr/2010/05/coconut-or-rice-water-for-diarrhoea.html
No comments:
Post a Comment