:include data='blog' name='google-analytics'/>

Sunday, January 27, 2013

ၾကက္ဥအေၾကာင္းဘယ္ေလာက္သိသလဲ ၊


 
 
 
 
 

ေရွးတံုးက အိမ္မွာေမြးထားတဲ့ၾကက္က သဘာ၀အေလွ်ာက္ သူ႔ပတ္၀န္က်င္မွာ ရွိတာေတြ ရွာေဖြစား သလို၊သခင္ကေကၽြးတဲ့ ဆန္စသည္စားၿပီးဥတဲ့ၾကက္ဥ။ ဒီၾကက္ဥေတြကမ်ားေသာအားျဖင့္ ၾကက္ထီးႏွင့္ စပ္ရွက္ၿပီးမွရတာမို႔ (fertilized egg) ၾကက္ေကာင္ေပါက္နိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သက္သတ္လြတ္စား သူမ်ား မစားၾကပါ။

ေနာက္ပိုင္းမွာ ၾကက္ေမြးယူေရးေတြလုပ္ၿပီး ရတဲ့ ၾကက္ဥ။ ဒီၾကက္ေတြကေတာ့ ေလွာင္အိမ္ေတြထဲမွာ ၾကက္စာ ေၾကြးၿပီးေမြးထားတဲ့ၾကက္က ဥတဲ့ၾကက္ဥ။ ဒီၾကက္ဥေတြကေတာ့ ၾကက္ဥမ်ားမ်ားဥတဲ့ ၾကက္မေတြကို သတ္သတ္ ေမြးထားတာမို႔ ၾကက္ေကာင္ေတြမေပါက္နိုင္တဲ့ (unfertilized egg) ျမန္မာလို ေလဥ လို႔ေခၚတဲ့ၾကက္ဥ။ တကယ္က အမမ်ိဳးဥေတြ (female ovum) ျဖစ္တာမို႔ သက္သတ္လြတ္စား သူမ်ား စားၾကပါတယ္။

 အခုေနာက္ဆံုးေပၚ ၾကက္ဥကေတာ့ လူလုပ္တဲ့ၾကက္ဥပါ။ ဒီၾကက္ဥေတြကေတာ့ အျမင္အားျဖင့္ ၾကက္ဥပံုေပါက္ ေနေပမဲ့ ဓါတုပစၥည္းေတြနဲ႔ဖန္တီထားတဲ့ ဓါတုလံုးေတြျဖစ္ပါတယ္။

 ၾကက္ေကာင္ကဥတဲ့ ၾကက္ဥမွာ အေရာင္အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၾကက္မရဲ့နားရြက္ အေရာင္ ေပၚလိုက္ၿပီး ဥအေရာင္ျဖစ္ပါတယ္။ နားရြက္ကျဖဴရင္ ၾကက္ဥအျဖဴေရာင္၊ နားရြက္ကညိဳရင္ ၾကက္ဥအညိဳေရာင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ရွားပါးတဲ့ ပန္းေရာင္၊ အနီေရာင္၊ အျပာေရာင္၊အစိမ္းေရာင္ေတြ လည္း ရွိပါတယ္။ ၾကက္ဥအေရာင္က လူအသားေရာင္လိုပါပဲ။ အတြင္းမွာပါတဲ့ ဓါတ္သဘာ၀ေတြကေတာ့ အတူတူပါပဲ။

 ၾကက္မတစ္ေကာင္ကဥ တစ္လံုးဥဖို႔အတြက္ ၂၅ နာရီၾကာပါတယ္။ ေန႔အခ်ိန္ (၀ါ) အလင္းေရာင္ရွိေနတံုး မွာသာ ဥပါတယ္။

 သဘာ၀ (၀ါ) ေမြးျမဴေရးၾကက္ဥမ်ားဟာ ၾကက္ေကာင္ကေလးေပါက္ဖြါးရွင္သန္ေစနိုင္ဖို႔အတြက္ ပထမတန္းစား အာဟာရေတြပါ ပါတယ္။


Chicken egg
whole, hard-boiled
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy (စြမ္းအင္)
647 kJ (155 kcal)
Carbohydrates (ကဆီဓါတ္)
1.12 g
Fat (အဆီ)
10.6 g
Protein (အသားဓါတ္)
12.6 g
 Tryptophan (amino  acid)
0.153 g
 Threonine (amino  acid)
0.604 g
 Isoleucine (amino  acid)
0.686 g
 Leucine(amino  acid)
1.075 g
 Lysine(amino  acid)
0.904 g
 Methionine(amino  acid)
0.392 g
 Cystine(amino  acid)
0.292 g
 Phenylalanine(amino  acid)
0.668 g
 Tyrosine(amino  acid)
0.513 g
 Valine(amino  acid)
0.767 g
Arginine(amino  acid)
0.755 g
 Histidine(amino  acid)
0.298 g
 Alanine(amino  acid)
0.700 g
 Aspartic acid(amino  acid)
1.264 g
 Glutamic acid(amino  acid)
1.644 g
 Glycine(amino  acid)
0.423 g
 Proline(amino  acid)
0.501 g
 Serine(amino  acid)
0.936 g
Water (ေရဓါတ္)
75 g
Vitamin A
149 μg (19%)
Thiamine ( B1)
0.066 mg (6%)
Riboflavin (B2)
0.5 mg (42%)
Pantothenic acid(B5)
1.4 mg (28%)
Folate (B9)
44 μg (11%)
Vitamin (B12 )
1.11 μg (46%)
Choline ( B complex)
294 mg (60%)
Vitamin D
87 IU (15%)
Vitamin E
1.03 mg (7%)
Calcium (ထံုဓါတ္)
50 mg (5%)
Iron (သံဓါတ္)
1.2 mg (9%)
Magnesium (မန္ဂနီဆီရမ္ဓါတ္)
10 mg (3%)
Phosphorus (ဖိုဖရပ္ဓါတ္)
172 mg (25%)
Potassium (ပိုတက္ဆီရမ္ဓါတ္)
126 mg (3%)
Zinc (ဇင့္ဓါတ္)
1.0 mg (11%)
Cholesterol (အဆီဓါတ္)
424 mg
 
 

 

Nutrients in
Eggs
1.00 each (50.00 grams)

Nutrient                        %DailyValue
 
Choline                                 26.5%

Tryptophan                            25%

Selenium                               22%

Iodine                                   18%

vitamin B2                          15.2%

protein                                12.5%

molybdenum                      11.3%

vitamin B12                         9.1%

phosphorus                          8.6%

vitamin B5                          7%

vitamin D                           6.6%

Calories (77)                       4%


သဘာ၀အေလွ်ာက္ပတ္၀န္းက်င္တြင္လႊတ္ထားေသာၾကက္မွဥေသာၾကက္ဥမ်ားတြင္-

၁။ cholesterol  1⁄3 နည္းသည္။
၂။ ျပည့္၀အဆီ 1⁄4 နည္းသည္။
၃။ vitamin A  2⁄3 မ်ားသည္။
၄။ omega-3 fatty acids ၂ဆ မ်ားသည္။
၅။ vitamin E ၃ဆ မ်ားသည္။
၆။ beta carotene ၇ဆ မ်ားသည္။
ဟုဆိုပါသည္ ထိုေၾကာင့္ လႊတ္ထားေသာၾကက္ဥမ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေသာအစာျဖစ္ပါတယ္။



က်မ္းကိုး။
၁။ The Chicken and the Egg it produces…What do you really know? By Frederick J. Dunn
၂။ http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_(food)
၃။ http://www.eggs.org.au/health-and-nutrition

 
 



No comments:

Post a Comment