ေရွးတံုးက အိမ္မွာေမြးထားတဲ့ၾကက္က သဘာ၀အေလွ်ာက္ သူ႔ပတ္၀န္က်င္မွာ
ရွိတာေတြ ရွာေဖြစား သလို၊သခင္ကေကၽြးတဲ့ ဆန္စသည္စားၿပီးဥတဲ့ၾကက္ဥ။ ဒီၾကက္ဥေတြကမ်ားေသာအားျဖင့္
ၾကက္ထီးႏွင့္ စပ္ရွက္ၿပီးမွရတာမို႔
(fertilized egg) ၾကက္ေကာင္ေပါက္နိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သက္သတ္လြတ္စား သူမ်ား မစားၾကပါ။
ေနာက္ပိုင္းမွာ ၾကက္ေမြးယူေရးေတြလုပ္ၿပီး ရတဲ့ ၾကက္ဥ။ ဒီၾကက္ေတြကေတာ့
ေလွာင္အိမ္ေတြထဲမွာ ၾကက္စာ ေၾကြးၿပီးေမြးထားတဲ့ၾကက္က
ဥတဲ့ၾကက္ဥ။ ဒီၾကက္ဥေတြကေတာ့ ၾကက္ဥမ်ားမ်ားဥတဲ့ ၾကက္မေတြကို သတ္သတ္ ေမြးထားတာမို႔ ၾကက္ေကာင္ေတြမေပါက္နိုင္တဲ့ (unfertilized
egg) ျမန္မာလို ေလဥ လို႔ေခၚတဲ့ၾကက္ဥ။ တကယ္က အမမ်ိဳးဥေတြ (female ovum) ျဖစ္တာမို႔ သက္သတ္လြတ္စား သူမ်ား
စားၾကပါတယ္။
Chicken egg
whole, hard-boiled |
|
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
|
|
Energy (စြမ္းအင္)
|
647
kJ (155 kcal)
|
Carbohydrates (ကဆီဓါတ္)
|
1.12
g
|
Fat (အဆီ)
|
10.6
g
|
Protein (အသားဓါတ္)
|
12.6
g
|
Tryptophan
(amino acid)
|
0.153
g
|
Threonine (amino acid)
|
0.604
g
|
Isoleucine
(amino acid)
|
0.686
g
|
Leucine(amino acid)
|
1.075
g
|
Lysine(amino acid)
|
0.904
g
|
Methionine(amino acid)
|
0.392
g
|
Cystine(amino acid)
|
0.292
g
|
Phenylalanine(amino acid)
|
0.668
g
|
Tyrosine(amino acid)
|
0.513
g
|
Valine(amino acid)
|
0.767
g
|
Arginine(amino
acid)
|
0.755
g
|
Histidine(amino acid)
|
0.298
g
|
Alanine(amino acid)
|
0.700
g
|
Aspartic
acid(amino acid)
|
1.264
g
|
Glutamic
acid(amino acid)
|
1.644
g
|
Glycine(amino acid)
|
0.423
g
|
Proline(amino acid)
|
0.501
g
|
Serine(amino acid)
|
0.936
g
|
Water (ေရဓါတ္)
|
75
g
|
Vitamin
A
|
149
μg (19%)
|
Thiamine
( B1)
|
0.066
mg (6%)
|
Riboflavin
(B2)
|
0.5
mg (42%)
|
Pantothenic
acid(B5)
|
1.4
mg (28%)
|
Folate
(B9)
|
44
μg (11%)
|
Vitamin
(B12 )
|
1.11
μg (46%)
|
Choline
( B complex)
|
294
mg (60%)
|
Vitamin
D
|
87
IU (15%)
|
Vitamin
E
|
1.03
mg (7%)
|
Calcium
(ထံုဓါတ္)
|
50
mg (5%)
|
Iron
(သံဓါတ္)
|
1.2
mg (9%)
|
Magnesium
(မန္ဂနီဆီရမ္ဓါတ္)
|
10
mg (3%)
|
Phosphorus
(ဖိုဖရပ္ဓါတ္)
|
172
mg (25%)
|
Potassium
(ပိုတက္ဆီရမ္ဓါတ္)
|
126
mg (3%)
|
Zinc
(ဇင့္ဓါတ္)
|
1.0
mg (11%)
|
Cholesterol (အဆီဓါတ္)
|
424
mg
|
Nutrients in
Eggs
1.00 each (50.00 grams)
Eggs
1.00 each (50.00 grams)
Nutrient %DailyValue
Choline 26.5%
Tryptophan 25%
Selenium 22%
Iodine 18%
vitamin B2 15.2%
protein
12.5%
molybdenum 11.3%
vitamin B12 9.1%
phosphorus 8.6%
vitamin B5 7%
vitamin D 6.6%
Calories (77) 4%
သဘာ၀အေလွ်ာက္ပတ္၀န္းက်င္တြင္လႊတ္ထားေသာၾကက္မွဥေသာၾကက္ဥမ်ားတြင္-
၁။ cholesterol 1⁄3 နည္းသည္။
၂။ ျပည့္၀အဆီ 1⁄4 နည္းသည္။
၃။ vitamin A 2⁄3 မ်ားသည္။
၄။ omega-3 fatty acids ၂ဆ မ်ားသည္။
၅။ vitamin E ၃ဆ မ်ားသည္။
၆။ beta carotene ၇ဆ မ်ားသည္။ ဟုဆိုပါသည္ ထိုေၾကာင့္ လႊတ္ထားေသာၾကက္ဥမ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေသာအစာျဖစ္ပါတယ္။
၂။ http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_(food)
၃။ http://www.eggs.org.au/health-and-nutrition
၂။ ျပည့္၀အဆီ 1⁄4 နည္းသည္။
၃။ vitamin A 2⁄3 မ်ားသည္။
၄။ omega-3 fatty acids ၂ဆ မ်ားသည္။
၅။ vitamin E ၃ဆ မ်ားသည္။
၆။ beta carotene ၇ဆ မ်ားသည္။ ဟုဆိုပါသည္ ထိုေၾကာင့္ လႊတ္ထားေသာၾကက္ဥမ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေသာအစာျဖစ္ပါတယ္။
က်မ္းကိုး။
၁။ The Chicken and the Egg it
produces…What do you really know? By Frederick J. Dunn၂။ http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_(food)
၃။ http://www.eggs.org.au/health-and-nutrition
No comments:
Post a Comment