၁။
ငွက္ေပ်ာသီးသည္ၾကြက္သားမ်ားလိုအပ္ေသာကဆီဓါတ္စြမ္းအင္ကိုထုတ္ေပးသည္။
၂။
ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ပိုတက္စီယံဓါတ္မ်ားစြာပါ၀င္သျဖင့္ေသြးလွည့္ပတ္မႈကိုေကင္းမြန္ေစသျဖင့္
ဥေဏွာက္သို႔ေသြးစီးမႈေကာင္းေစသည္၊ႏွလံုးခုန္မွန္ေစသည္၊ကိုယ္တြင္း
ေရဓါတ္ကိုမွ်တ ေစသည္။
၃။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ဗီတာမင္
B6 ပါရွိသည္။ ၎ ဗီတာမင္ B6 သည္ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ကို
မွ်တေစသျဖင့္
အခက္အခဲမ်ားေက်ာ္လႊားရာတြင္အေထာက္အကူေပးသည့္အျပင္၊စိတ္တို စိတ္ရႈပ္ (cranky moods) ျခင္းမ်ားမွလည္းကင္းလြတ္ေစသည္။
၄။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ပါ၀င္သည့္ ပိုတက္စီယံဓါတ္ သည္ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသား မ်ားအားနိုးၾကား ေစျခင္း ျဖင့္ ပညာေရးတြင္အေထာက္အကူေပးသည္။
နံနက္ႏွင့္ ေန႔လည္တြင္ငွက္ေပ်ာ္သီးစားေသာ ေက်ာင္း သာမ်ားဥာဏ္ပိုေကာင္းၿပီး စာေမးပြဲပိုမိုေျဖနိုင္ေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။
၅။ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ စိတ္ေနစိတ္ထား
(moods) ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေသာ tryptophan ကို ထြက္ ေစသည္။ tryptophan ကိုဥေဏွာက္ထဲတြင္
serotonin အျဖစ္ေျပာင္းလဲသည္။ ငွက္ေပ်ာသီးစားသူမ်ား စိတ္ တက္ၾကြ ၿပီးပိုမိုေပ်ာ္ရႊင္ၾကသည္။
၆။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ဗီတာမင္
B မ်ားႏွင့္အျခားေသာ ဓါတ္သတၳဳမ်ား ပါရွိသျဖင့္ ေဆးလိပ္တြင္ပါ ၀င္သည့္ နစ္ကိုတင္း (nicotine)
အဆိပ္ဓါတ္ဆြဲလမ္းမႈကိုနည္းေစသည္။ ထိုေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္ သူမ်ား၏ ကိုယ္ေရာ၊ စိတ္ပါ
ခံစား ရမႈမ်ားကိုေလ်ာ့နည္းေစသည္။
၇။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္
သံဓါတ္မ်ားစြာပါရွိသျဖင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါကိုသက္သာေစသည္။
၈။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ေပ်ာ္၀င္
အမွ်င္ဓါတ္ (soluble fibre) အမ်ားအျပားပါရွိသျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း မွကင္း ေ၀းေစသည္။
No comments:
Post a Comment