က်မတို႔ ကိုယ္ခႏၶာႀကီးက ဓါတ္ေပါင္းဖိုႀကီးလိုပဲ စားလိုက္တဲ့ အစာေတြကေန အသက္ရွင္ဖို႔၊ လႈပ္ရွားဖို႔၊အလုပ္လုပ္ဖို႔အတြက္လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ေတြကိုထုတ္လုပ္ပါတယ္။ အဲ့ဒါကို (metabolism ဇီ၀ဓါတုလုပ္
ငန္း) လို႔ေခၚပါတယ္။ metabolism ကတစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္မတူပါဘူး။ metabolism မ်ားတဲ့သူက
အစာစားတာမ်ားေပမဲ့ ပိန္တယ္။ အလုပ္လုပ္တာျမန္တယ္။ ကိုယ္အပူခ်ိန္မ်ားတယ္။ metabolism နည္းတဲ့သူေတြက အစာစားတာနည္းေပမဲ့ ၀ တယ္။ အလုပ္လုပ္တာေႏွးတယ္။ ကိုယ္အပူခ်ိန္နည္းတယ္။
metabolism အနည္းအမ်ား ကိုက်မတို႔ လည္ပင္မွာရွိတဲ့ thyroid ဆိုတဲ့ အက်ိတ္ကထြက္တဲ့ ေဟာ္မုန္း (Hormone)၊ သိုက္ရိုစင္း (Thyroxin) ကထိန္းခ်ုဳပ္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႔ အစားအစာေတြက လည္း metabolism ကိုျမန္ေစပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရမွာလည္းပ်င္းတယ္။
အစားလည္းေလ်ာ့ မစားနိုင္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ခ်င္တဲ့သူေတြ metabolism မ်ားေစတဲ့ အစာ ေတြစားျခင္းအားျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ေစနိုင္ပါ တယ္။ metabolism မ်ားေစတဲ့အစာေတြကေတာ့-
၁။ ငါး။ အထူးသျဖင့္ အဆီနည္းေသာ ဆလမြန္ငါး၊ ငါးေသတၱာငါး၊ကတ္ကတစ္ငါးေတြစားသင့္ပါတယ္။ ငါးေတြမွာ က်မတို႔လိုအပ္တဲ့ အသားဓါတ္ေတြပါတဲ့ အျပင္ အိုမီဂာ ၃၊၆ လည္းပါ၀င္ပါတယ္။
၂။ ဟင္းခ်က္ရာမွာမရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ဆီအေနနဲ႔ ဟင္းရြက္ဆီေတြအသံုးျပဳရပါမယ္ အေကာင္းဆံုးက သံလြင္ဆီပါ။ တတ္နိုင္ရင္ဆီနည္းနိုင္သမွ်နည္းနည္းထဲ့ခ်က္ပါ၊ဆီမပါပဲေရလံုခ်က္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။
၃။ ပဲနီေလးကို တစ္ပတ္တစ္ခါခ်က္စားရင္ လိုအပ္တဲ့အသားဓါတ္၊ကဆီဓါတ္၊နဲ႔ အမွ်င္ဓါတ္ေတြ ရရွိေစၿပီးဗိုလ္ခ်ပ္ေစပါတယ္။
နာနတ္သီးမွာအစာေျခတဲ့ အင္ဇိုင္း (enzymes) ပါတာေၾကာင့္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျခင္းကို သက္သာ ေစပါတယ္။ သဘာ၀ သၾကားဓါတ္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အခ်ိဳစားခ်င္တဲ့ ခ်င္ျခင္းကိုလည္းေလ်ာ့ေစပါတယ္။
ေထာပတ္သီးမွာ ပိုတက္ဆီရမ္၊မက္ဂနီဆီရမ္တို႔ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္ ကိုယ္တြင္းေရဓါတ္ကိုထိန္းေပးတဲ့
အျပင္၀မ္းမွန္ေစပါတယ္။
မက္မြန္သီးသည္ ၀မ္းမွန္ေစတဲ့အျပင္ ဆီးမ်ားေစပါတယ္။
စေတာ္ဘဲရီသီးေတြမွာအမွ်င္ဓါတ္ေတြပါၿပီး၊ ကယ္လိုရီဓါတ္ (စြမ္းအင္) နည္းပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာ္သီးစားရင္ ၀တယ္လို႔ထင္ၾကတယ္။ တကယ္က ငွက္ေပ်ာ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့အမွ်င္ေတြနဲ႔ ဥေဏွာက္မွတစ္ဆင့္ ဗိုလ္ျပည့္တဲ့ ခံစားမႈေၾကာင့္ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစတဲ့အသီးျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ဇင့္ဓါတ္ေၾကာင့္အသားလွေစၿပီး ပိုတက္ဆီရမ္ေၾကာင့္ေရပိုမရွိေအာင္ လည္းကူညီပါတယ္။
ပန္းသီးတစ္ေန႔တစ္လံုးစားရင္ ဆရာ၀န္နဲ႔ေတြ႔စရာမလိုဘူးလို႔ ဆိုရိုးျပဳရေအာင္ က်န္းမာေရး အတြက္အလြန္ေကာင္းတဲ့အသီးျဖစ္တဲ့အျပင္၊ ရင္ျပည့္ေစတာမို႔ အေလးခ်ိန္က်ေစျပန္ပါတယ္။
၆။ သံပုရာ၊ေရွာက္သီး၊ ဂရိတ္သီး (grape fruit)၊ကၽြဲေကာ္သီးတို႔ဟာ သဘာ၀ဆီးေဆးမ်ားျဖစ္တဲ့အျပင္
အဆိပ္ေျဖေဆးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ သံပုရာသီး တစ္လံုးစားရင္ ကိုယ္မွာအဆီမရွိဘူးလို႔ဆိုရိုးရွိပါတယ္။
၇။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ အစာေျခရာမွာကူညီတဲ့ bacteria ပိုးေတြပါ၀င္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာရင္ျပည့္ ရင္ကယ္ျခင္းတို႔ကိုလည္းသက္သာေစပါတယ္။
၈။စပါးလင္ကို ဟင္းေတြ အထူးသျဖင့္ ငါးဟင္း၊အသားဟင္းေတြမွာထဲ့ခ်က္သင့္ပါတယ္။ ၎ဟာ ကိုယ္ထဲက အဆီပိုေတြကို ထြက္သြားေစပါတယ္။ စပါးလင္ဟာ အစာလမ္းေၾကာင္း အတြင္း ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစတဲ့အျပင္ ေသြးသြားလာမႈကိုလည္းေကာင္းေစပါတယ္။
၉။ ဂ်င္းဟာ အေရာင္သက္သာေစၿပီး၊အဆိပ္ေျချခင္း၊ပ်ိဳ႕အံ့ျခင္းကိုလည္းသက္သာေစပါတယ္။ ၎မွာ zingibain အင္ဇိုင္းပါ၀င္တာေၾကာင့္ အသားဓါတ္မ်ားေျခခ်က္ျခင္းကိုကူညီပါတယ္။
၁၁။ ငရုပ္ေကာင္း။ ဟင္းခ်ိဳမ်ား၊အသားဟင္းမ်ားတြင္ထဲ့သြင္းခ်က္ျပဳပ္ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတဲ့ အျပင္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျခင္းတို႔ကိုလည္းေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
၁၂။ တရုပ္နံနံကို (minus-calori ) စြမ္းအင္အႏႈတ္အစာလို႔ေခၚပါတယ္။ ဆိုလိုတာက သူ႔ကိုစားရင္သူ႔ဆီကစြမ္းအင္ရတာထက္ သူ႔ကိုေျခဖ်က္ရတဲ့စြမ္းအင္ကပိုကုန္လို႔ပါ။ ၎ဟာကိုယ္ထဲက အဆိပ္ေတြကို ေျခဖ်က္နိုင္တဲ့အျပင္ေရအပိုသိုေလွာင္မႈကိုလည္းနည္းေစပါတယ္။
၃။ ပဲနီေလးကို တစ္ပတ္တစ္ခါခ်က္စားရင္ လိုအပ္တဲ့အသားဓါတ္၊ကဆီဓါတ္၊နဲ႔ အမွ်င္ဓါတ္ေတြ ရရွိေစၿပီးဗိုလ္ခ်ပ္ေစပါတယ္။
၄။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ိဳးမ်ိဳး။ အထူးသျဖင့္ သခြါးသီး၊ကဇြန္ရြက္၊ျမင္းခြါရြက္၊ဒန္႔ဒလြန္ရြက္နဲ႔အသီး၊ပန္းမံုလာ၊ေဂါဖီ၊မံုလာဥနီ၊ေဂါရခါးသီးနဲ႔အညႊန္႔၊ဘူးသီးနဲ႔ဘူးညႊန္႔၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ခရမ္းသီး၊ပန္းငရုပ္သီး။
သခြါးသီးဟာ metabolism မ်ားေစတဲ့အျပင္ သဘာ၀ဆီးေဆးျဖစ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ထဲေရပိုေတြကို ထြက္သြားေစပါတယ္။
ကညြတ္မွာဗီတာမင္ ေအ၊ဘီ၊စီ၊အီးေတြအျပင္ အေရျပားအတြက္အေရးပါတဲ့ဇင့္ဓါတ္နဲ႔ အပိုေရဓါတ္ကို ဖဲရွားေပးပါတဲ့ပိုတက္စီရမ္တို႔ ပါတဲ့အျပင္ကိုယ္မွ ကညြတ္ရဲ့ အေရာင္သက္သာေစတဲ့ သတၱိေၾကာင့္ ၎ကိုေရွးအခါကပင္ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲေရာဂါ (arthritis and rheumatism) မ်ားမွာ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြဟာအစြမ္းထက္တဲ့
အဆိပ္ေျဖေဆးေတြျဖစ္တဲ့အျပင္ metabolism နဲ႔ ခံတြင္း (appetite) ကိုထိန္းခ်ဳပ္တဲ့
leptin ရဲ့သတၱိေတြကိုေျခဖ်က္နိုင္တာေၾကာင့္ အဆီခ်ရာမွာ အလြန္ အစြမ္းထက္တဲ့ အသီး ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ အသီးအမ်ိဳးမ်ိဳး။ အထူးသျဖင့္ ဖရဲသီး၊နာနတ္သီး၊သေဘၤာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊မက္မြန္သီး၊စေတာဘယ္ရီသီး၊ငွက္ေပ်ာ္သီး၊ပန္းသီး၊သစ္ေတာသီး၊ဇီးသီး၊။
ဖရဲသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ပိုတက္စီရမ္ မ်ားစြာပါ၀င္တယ္။ ကယ္လိုရီနည္းၿပီး အဆိပ္ေျခသတၱိနဲ႔ ကိုယ္ထဲကေရအပိုေတြကိုဖယ္ထုတ္နိုင္တဲ့အစြမ္းေတြရွိပါတယ္။သခြါးသီးဟာ metabolism မ်ားေစတဲ့အျပင္ သဘာ၀ဆီးေဆးျဖစ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ထဲေရပိုေတြကို ထြက္သြားေစပါတယ္။
ကညြတ္မွာဗီတာမင္ ေအ၊ဘီ၊စီ၊အီးေတြအျပင္ အေရျပားအတြက္အေရးပါတဲ့ဇင့္ဓါတ္နဲ႔ အပိုေရဓါတ္ကို ဖဲရွားေပးပါတဲ့ပိုတက္စီရမ္တို႔ ပါတဲ့အျပင္ကိုယ္မွ ကညြတ္ရဲ့ အေရာင္သက္သာေစတဲ့ သတၱိေၾကာင့္ ၎ကိုေရွးအခါကပင္ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲေရာဂါ (arthritis and rheumatism) မ်ားမွာ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။
မက္မြန္သီးသည္ ၀မ္းမွန္ေစတဲ့အျပင္ ဆီးမ်ားေစပါတယ္။
စေတာ္ဘဲရီသီးေတြမွာအမွ်င္ဓါတ္ေတြပါၿပီး၊ ကယ္လိုရီဓါတ္ (စြမ္းအင္) နည္းပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာ္သီးစားရင္ ၀တယ္လို႔ထင္ၾကတယ္။ တကယ္က ငွက္ေပ်ာ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့အမွ်င္ေတြနဲ႔ ဥေဏွာက္မွတစ္ဆင့္ ဗိုလ္ျပည့္တဲ့ ခံစားမႈေၾကာင့္ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစတဲ့အသီးျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ဇင့္ဓါတ္ေၾကာင့္အသားလွေစၿပီး ပိုတက္ဆီရမ္ေၾကာင့္ေရပိုမရွိေအာင္ လည္းကူညီပါတယ္။
ပန္းသီးတစ္ေန႔တစ္လံုးစားရင္ ဆရာ၀န္နဲ႔ေတြ႔စရာမလိုဘူးလို႔ ဆိုရိုးျပဳရေအာင္ က်န္းမာေရး အတြက္အလြန္ေကာင္းတဲ့အသီးျဖစ္တဲ့အျပင္၊ ရင္ျပည့္ေစတာမို႔ အေလးခ်ိန္က်ေစျပန္ပါတယ္။
၆။ သံပုရာ၊ေရွာက္သီး၊ ဂရိတ္သီး (grape fruit)၊ကၽြဲေကာ္သီးတို႔ဟာ သဘာ၀ဆီးေဆးမ်ားျဖစ္တဲ့အျပင္
အဆိပ္ေျဖေဆးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ သံပုရာသီး တစ္လံုးစားရင္ ကိုယ္မွာအဆီမရွိဘူးလို႔ဆိုရိုးရွိပါတယ္။
၇။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ အစာေျခရာမွာကူညီတဲ့ bacteria ပိုးေတြပါ၀င္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာရင္ျပည့္ ရင္ကယ္ျခင္းတို႔ကိုလည္းသက္သာေစပါတယ္။
၈။
၉။ ဂ်င္းဟာ အေရာင္သက္သာေစၿပီး၊အဆိပ္ေျချခင္း၊ပ်ိဳ႕အံ့ျခင္းကိုလည္းသက္သာေစပါတယ္။ ၎မွာ zingibain အင္ဇိုင္းပါ၀င္တာေၾကာင့္ အသားဓါတ္မ်ားေျခခ်က္ျခင္းကိုကူညီပါတယ္။
၁၀။ သစ္ႀကံပိုးေခါက္က အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းကိုထြက္ေစတဲ့အျပင္၊အဆီေတြကိုဖ်က္ဆီးေပးပါတယ္။
၁၂။ တရုပ္နံနံကို (minus-calori ) စြမ္းအင္အႏႈတ္အစာလို႔ေခၚပါတယ္။ ဆိုလိုတာက သူ႔ကိုစားရင္သူ႔ဆီကစြမ္းအင္ရတာထက္ သူ႔ကိုေျခဖ်က္ရတဲ့စြမ္းအင္ကပိုကုန္လို႔ပါ။ ၎ဟာကိုယ္ထဲက အဆိပ္ေတြကို ေျခဖ်က္နိုင္တဲ့အျပင္ေရအပိုသိုေလွာင္မႈကိုလည္းနည္းေစပါတယ္။
၁၃။ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါ၀င္တဲ့
allicin ေၾကာင့္ bacteria နဲ႔ virus ေရာဂါပိုးမ်ားကို သတ္နိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴစားျခင္းေၾကာင့္
အစာလမ္းေၾကင္းကိုေရာဂါ ကင္းေစျခင္းျဖင့္ ဗိုလ္ ေဖါင္း ပြျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ၎အျပင္ၾကက္သြန္ျဖဴမွာအဆိပ္ေျဖဓါတ္လည္းမ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။
၁၈။ ေက်ာက္ပြင့္မွာ Thyroxin ေဟာ္မုန္းအတြက္လိုအပ္တဲ့ အိုင္အိုဒင္းသတၳဳဓါတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့
အတြက္ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါနဲ႔ ခေလးငယ္မ်ားဥေဏွာက္ပ်က္ေရာဂါမ်ားကို လည္းကာကြယ္ နိုင္ပါတယ္။ ၎အျပင္သတၳဳဓါတ္ အမ်ိဳးမ်ားစြာပါရွိတဲ့ အတြက္ကိုယ္ထဲက အဆီနဲ႔အပိုေရေတြကိုထြက္သြားေစပါတယ္။
၁၉။ လၻက္ေျခာက္ဟာ metabolism ကိုတိုးေစတဲ့အျပင္ ကိုယ္ထဲက အပိုေရေတြကိုလည္း ထုတ္ေပး ပါတယ္။ ေရေႏြးၾကမ္းမွာပင္စိမ္းတစ္ရြက္ထဲ့ေသာက္ရင္ ပိုၿပီးက်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အျပင္ အဆီကိုလည္းက်ေစပါတယ္။
၂၀။ အသားအေနနဲ႔ အဆီနည္းတဲ့ အမဲသားက ၀က္သားထက္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၎တို႔ထက္ ၾကက္၊ဘဲေတြရဲ့အဆီက ပိုၿပီးအႏၱရာယ္ကင္းတာမို႔ ၾကက္ငွက္ ကိုပိုစားသင့္ပါတယ္။ ၾကက္နဲ႔ဘဲမွာေတာင္ အဆီနည္းတဲ့ ၾကက္သားကပိုေကာင္းပါတယ္။
ခ်က္ျပဳပ္တဲ့ေနရာမွာ ေက်ာ္တာ၊ ဆီျပန္ခ်က္တာထက္၊ ဆီမပါတဲ့ ျပဳပ္ျခင္း႕ပိုေကာင္းပါတယ္။ ကင္တဲ့အခါ
ဆီမပါေပမဲ့၊တူးတဲ့အသားေတြနဲ႔ ၎မွာကပ္ေနတတ္တဲ့ မီးေသြးမႈန္႔ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
၁၄။ ငရုပ္သီးဟာ metabolism ကိုတိုးေစတဲ့အတြက္ ကိုယ္ထဲကအဆီေတြကို က်ေစပါတယ္။
၎အျပင္ ငရုပ္သီးတစ္ေထာင့္စားျခင္းျဖင့္ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ carotene ေတြရရွိေစပါတယ္။
carotene ဟာ အေရျပား၊ဆံပင္၊ေျခသဲလက္သဲေတြကိုလွပေစပါတယ္။ ႏွစ္ေန႔စာလိုအပ္တဲ့
ဗီတာမင္ စီ ကိုလည္း ရေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ စီ ဟာ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (anti-oxidant) ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေသြးထဲမွာရွိတ့ဲအဆိပ္ေတြ ၊ျပင္ပမွေရာက္ရွိလာေသာ ပိုးမႊားစသည္တို႔ကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။
၁၅။ ေနၾကာေစ့မွာ အမွ်င္ဓါတ္ေတြမ်ားစြာပါရွိတဲ့အတြက္ ဗိုလ္ဆာျခင္းကိုသက္သာေစ ပါတယ္။ ၎အျပင္ဗီတာမင္ အီး မ်ားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ အေရျပားက်န္းမာေရးကို ေထာက္ပံ့ ပါတယ္။
၁၇။ ပင္စိမ္းကို ဟင္းခ်က္ရာမွာထဲ့ခ်က္နိုင္သလို၊ ေရေႏြးၾကမ္းထဲမွာတစ္ရြက္ႏွစ္ရြက္ေလာက္ထဲ့ၿပီး ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါေသာက္ေပးရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစတဲ့အျပင္ အစာအိမ္နာကိုသက္သာေစျခင္း၊အေရျပားသန္႔စင္ေစတဲ့အက်ိဳးေတြပါထပ္ဆင့္ရေစပါတယ္။ တစ္ေန႔ ပင္စိမ္းတစ္ရြက္စား ရင္ ကင္ဆာ မျဖစ္ဘူးလို႔ ဆိုရိုးရွိပါတယ္။၎အျပင္ ငရုပ္သီးတစ္ေထာင့္စားျခင္းျဖင့္ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ carotene ေတြရရွိေစပါတယ္။
carotene ဟာ အေရျပား၊ဆံပင္၊ေျခသဲလက္သဲေတြကိုလွပေစပါတယ္။ ႏွစ္ေန႔စာလိုအပ္တဲ့
ဗီတာမင္ စီ ကိုလည္း ရေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ စီ ဟာ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (anti-oxidant) ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေသြးထဲမွာရွိတ့ဲအဆိပ္ေတြ ၊ျပင္ပမွေရာက္ရွိလာေသာ ပိုးမႊားစသည္တို႔ကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။
ဗန္ဒါသီးမွာအမွ်င္ဓါတ္၊ဗီတာမင္အီးနဲ႔
အသားဓါတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ အဆာေျပေစတာေၾကာင့္ အပိုအစာစားျခင္းမွသက္သာေစပါတယ္။
၁၆။ ႏြယ္ခ်ိဳမွာဗီတာမင္ စီ၊ ပိုတက္ဆီရမ္၊ မက္ဂနီစ္ နဲ႔ အမွ်င္ဓါတ္ တို႔မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ ေရွးႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကပင္အစာေျခေဆးအျဖစ္အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီဓါတ္ေတြေၾကာင့္ ဗိုလ္ဆာသက္သာေစျခင္း၊ ကိုယ္ထဲကအဆိပ္ေတြထြက္ေစတဲ့အျပင္ အပိုေရေတြကိုလည္း ထြက္သြားေစပါတယ္။
၁၈။ ေက်ာက္ပြင့္မွာ Thyroxin ေဟာ္မုန္းအတြက္လိုအပ္တဲ့ အိုင္အိုဒင္းသတၳဳဓါတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့
အတြက္ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါနဲ႔ ခေလးငယ္မ်ားဥေဏွာက္ပ်က္ေရာဂါမ်ားကို လည္းကာကြယ္ နိုင္ပါတယ္။ ၎အျပင္သတၳဳဓါတ္ အမ်ိဳးမ်ားစြာပါရွိတဲ့ အတြက္ကိုယ္ထဲက အဆီနဲ႔အပိုေရေတြကိုထြက္သြားေစပါတယ္။
၁၉။ လၻက္ေျခာက္ဟာ metabolism ကိုတိုးေစတဲ့အျပင္ ကိုယ္ထဲက အပိုေရေတြကိုလည္း ထုတ္ေပး ပါတယ္။ ေရေႏြးၾကမ္းမွာပင္စိမ္းတစ္ရြက္ထဲ့ေသာက္ရင္ ပိုၿပီးက်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အျပင္ အဆီကိုလည္းက်ေစပါတယ္။
၂၀။ အသားအေနနဲ႔ အဆီနည္းတဲ့ အမဲသားက ၀က္သားထက္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၎တို႔ထက္ ၾကက္၊ဘဲေတြရဲ့အဆီက ပိုၿပီးအႏၱရာယ္ကင္းတာမို႔ ၾကက္ငွက္ ကိုပိုစားသင့္ပါတယ္။ ၾကက္နဲ႔ဘဲမွာေတာင္ အဆီနည္းတဲ့ ၾကက္သားကပိုေကာင္းပါတယ္။
ခ်က္ျပဳပ္တဲ့ေနရာမွာ ေက်ာ္တာ၊ ဆီျပန္ခ်က္တာထက္၊ ဆီမပါတဲ့ ျပဳပ္ျခင္း႕ပိုေကာင္းပါတယ္။ ကင္တဲ့အခါ
ဆီမပါေပမဲ့၊တူးတဲ့အသားေတြနဲ႔ ၎မွာကပ္ေနတတ္တဲ့ မီးေသြးမႈန္႔ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
က်န္းမာေရးအတြက္အသိပညာေတြတိုးၿပီးသြယ္လ်တဲ့ကိုယ္လံုးပိုင္ရွင္မ်ားျဖစ္ၾကပါေစ။
က်မ္းကိုး
အစာလည္းေဆး
ReplyDeleteေဆးလည္း အစာဆို သလိုေပါ့ အစ္မ ရာ ။
အခ်ိဳးက်စြာ စားသံုးႏိုင္ဖို႔အတြက္
ဖတ္ မွတ္ ေနလွ်က္ပါဗ်ာ ။