စပါးလင္ (scientific name Cymbopogon) ၏က်န္းမာေရးအစြမ္းသတၱိမ်ား။
၁။ စပါးလင္မွာအဆိပ္ေျဖဓါတ္၊ဘက္တီးရီးယားေခၚပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္း၊ေရာဂါမႈိကိုသတ္နိုင္ေသာ သတၱိနဲ႔ကင္ဆာေရာဂါသတ္နိုင္တဲ့သတၱိေတြရွိပါတယ္။
၂။ ကိုယ္ခႏၶာရဲ့ခုခံအားကိုေကာင္းမြန္ေစျခင္းျဖင့္ အဖ်ားေရာဂါ၊အေအးမိျခင္း၊ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းတို႔ကိုကုသနိုင္ပါတယ္။
၃။ ေလထိုးျခင္း၊အစာမေၾကျခင္း၊ေလပြျခင္း၊ အစာမေၾကအူေရာင္ေရာဂါ (gastroenteritis) တို႔ကို သက္သာေစသည္။
၄။ အဆိပ္ေျဖနိင္္ျခင္းနဲ႔ အသဲ၊ေက်ာက္ကပ္၊ဆီးအိမ္၊အစာလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ ပင္ကရိယ (pancreas) တို႔ကို သန္႔ရွင္းေစသည္။
၅။ ဗီတာမင္ ေအ မ်ားစြာပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္မ်က္စိအားေကာင္းေစၿပီး၊အသားေရေခ်ာမြတ္လွပေစတယ္။
၆။ အေၾကာအျခင္ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစၿပီး၊စိတ္ပင္းပန္းမႈသက္သာေစပါတယ္။
၇။ အခ်ိဳ႔သူမ်ားတြင္ ၾကြက္သားနာျခင္း၊အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲျခင္း၊ေခါင္းကိုက္ျခင္းမ်ားကိုသက္သာေစသည္။
၈။ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္တြင္ Gurion University မွေလ့လာခ်က္အရ စပါးလင္ အဆီသည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစနိုင္သည္။
၉။ Sun Star Network မွ စပါးလင္တြင္ဆီးသြားေစေသာသတၱိ (diuretic)ရွိေၾကာင္း သတင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့သည္။
၁၀။ စပါးလင္သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုက်ေစသည္။
၁၁။ စပါးလင္အဆီတြင္ပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္းရွိေသာေၾကာင့္ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ကုသ နိုင္သည္။အထူးသျဖင့္ အေရျပားေရာဂါမ်ားျဖစ္ေသာ အဆီျပန္ျခင္းႏွင့္၀က္ျခံတို႔ကိုေပ်ာက္ကင္း ေစ နိုင္သည္။
၁၂။ စပါးလင္ဆီကို ယူကလစ္ဆီႏွင့္ေရာေႏွာ္ရူျခင္းျဖင့္ထိပ္ခတ္နာ (sinusitis) ကိုေပ်ာက္ကင္း ေစနိုင္သည္။၁၃။ စပါးလင္ဆီသည္ ရင္ေကာင္စသည့္ပိုးမႊားမ်ားမလာေအာင္ရွင္းလင္း (repellent) နိုင္သည္။
ဇပလင္၏အာဟာရဓါတ္မ်ား။
Nutrition Information of 1 tablespoon (6 g) Whole Cumin Seeds
| |
ကယ္လိုရီ (Calories)
|
22 kcal
|
အဆီ (Total Fat)
|
1 g
|
ကိုလက္စေတာ္ (Cholesterol)
|
0 mg
|
ဆား (Sodium)
|
10 mg
|
ကဆီဓါတ္ (Total Carbohydrates)
|
3 g
|
အမွ်င္ဓါတ္ (Dietary Fiber)
|
1 g
|
သၾကား (Sugars)
|
0 g
|
အသားဓါတ္ (Protein)
|
1 g
|
စပါးလင္ ၄ ပင္ကိုပိုင္္းျဖတ္ၿပီး ေရ ေလးခြက္ခြဲႏွင့္မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ၂၅ မိနစ္ခန္႔ႀကိဳခ်က္ပါ။
ထိုေနာက္ စပါးလင္ဖတ္မ်ားဖယ္္ၿပီး ေသာက္ပါ။ အခ်ိဳ အရသာလိုခ်င္ပါက ပ်ားရည္ထဲ့ ၿပီး ေသာက္နိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment