:include data='blog' name='google-analytics'/>

Sunday, December 23, 2012

ေခတ္သစ္မသိုးထမင္း၊မသိုးဟင္း၀ယ္သိမ္းၾကမလား ?






 
 
 

က်မတို႔ငယ္ငယ္တုန္ုးကနားေထာင္ခဲ့ရတဲ့ပံုျပင္ေတြမွာ ခရီးေ၀းသြားတဲ့အခါ မသိုးထမင္း၊ မသိုးဟင္း သယ္ေဆာင္ၿပီး ခရီးထြက္ၾကတာနားေထာင္ခဲ့ရပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္တုန္းက စက္ပစၥည္းေတြ မတည္ထြင္နိုင္ ေသးတဲ့အတြက္ ခရီးမတြင္တဲ့ ႏြားလွည္ေတြ၊ရြက္ေလွေတြနဲ႔သြားၾကရၿပီး၊ ကမၻာေပၚမွာ လည္း လူဦးေရ မမ်ားေသးတာေၾကာင့္ လမ္းခရီးမွာ စားစရာ ေရာင္းမဲ့ သူေ၀းလို႔ လူသူတစ္ေယာက္မွ ေတာင္မေတြ႔နိုင္တာေၾကာင့္ လမ္းမွာစားဖို႔ မသိုးထမင္း၊ မသိုးဟင္းေတြ သယ္ေဆာင္ သြားၾကရတယ္လို႔မွတ္သား ရ ပါတယ္။

မသိုးထမင္းဆိုတာက ထမင္းကိုေနေရာင္မွာေျခာက္ေအာင္လွမ္းထားၿပီး ေရနဲ႔စိမ္လိုက္တဲ့အခါ ထမင္းျပန္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဟင္းဆိုတာကေတာ့ ငါး၊အသားေတြကိုဆားနဲ႔နယ္ၿပီး အေျခာက္ခံထားတာပါ။ စားခ်င္တဲ့အခါ ဖုတ္၍ျဖစ္ေစ၊ဟင္းခ်က္၍ျဖစ္ေစ စားၾကပါတယ္။

         ယခုလို စက္ပစၥည္းေတြေပၚမ်ားတဲ့အခါမွာ ကမၻာ့ေတာင္စြန္းကေျမာက္စြန္းကို နာရီပိုင္းအတြင္း ေရာက္နိုင္ျခင္း၊ ေနရာတကာ ဥပမာ ေကာင္ကင္မွာပ်ံေနတဲ့ ေလယဥ္ေတြ၊ ပင္လယ္ထဲသြားေနတဲ့ သေဘၤာေတြထဲမွာေတာင္ စားစရာ မ်ိဳးစံုရနိုင္ တာေၾကာင့္ ေရွးတုန္းကလို မသိုးထမင္း၊ မသိုးဟင္း သယ္ေဆာင္ၿပီးခရီးထြက္စရာမလိုလို႔ မသိုးထမင္း၊ မသိုးဟင္းဟာ ယခုေခတ္အတြက္ မလိုအပ္ေတာ့ဘူးလို႔ထင္ခဲ့ပါတယ္။

         ဒါေပမဲ့ အံ့ၾသစရာ ေခတ္သစ္ မသိုးထမင္း၊ မသိုးဟင္းေတြ ေပၚေပါက္လာၿပီးေခတ္စားလာတာေတြ႔ရပါတယ္။ ေခတ္သစ္ မသိုးထမင္း၊ မသိုးဟင္းေတြက lyophilization ေခၚတဲ့ အေအးခံျခင္းျဖင့္ အစား အစာေတြမွာရွိတဲ့ ေရကို ေျခာက္ေစတာျဖစ္ပါတယ္။ အသီးအႏွံေတြကစၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး သားဟင္းလွ်ာ ေတြ အထိရွိပါတယ္။ အသီးအႏွံေတြကို အေျခာက္အတိုင္းစားနိုင္သလို၊ေရစိမ္ၿပီးလည္းစားနိုင္ပါတယ္။ ဟင္းေတြကေတာ့ ေရေရာလိုက္ရင္ခ်က္ၿပီးသားဟင္း အျဖစ္သံုးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။ lyophilization နည္းနဲ႔ျပဳလုပ္ထားတဲ့အစားအစာေတြမွာ conservative ေခၚတဲ့ အစာေတြ ၾကာၾကာခံေအာင္ ဓါတုပစၥည္း ေတြ မထဲ့ထားတဲ့အျပင္၊ အေအးခံတဲ့နည္းျဖစ္လို႔ အစားအစာမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္လို႔ ပ်က္ဆီးလြယ္တဲ့ အာဟာရ ဓါတ္ေတြလည္း မပ်က္မစီးပဲက်န္ေနတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္ တယ္လို႔ဆိုပါ တယ္။ သာမန္ အသင့္စားလို႔ရတဲ့ ဟင္းလွ်ာေတြ (ready made dishes) ေတြထက္ အထားခံနိုင္လို႔
စားသံုးနိုင္တဲ့ သက္တမ္း (Expire date ) ကို ၂၅ ႏွစ္အထိေပးတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ready made dishes ေတြထက္ေစ်းအနည္းငယ္ႀကီးေသာ္လည္း၊ ယခုရာစုႏွစ္မ်ားမွာ မၾကာခဏျဖစ္ပြါးတဲ့ သဘာ၀ ေဘးမ်ားႏွင့္ ကမၻာတစ္၀ွမ္း ေတြ႔ၾကံဳ ေနရတဲ့ စီးပြါးေရးက်ဆင္းမႈမ်ားေၾကာင့္ အခ်ိဳ႕မိသားစုမ်ား တစ္ေန႔ အလုပ္ ျပဳပ္ရင္၊(၀ါ) သဘာ၀ေဘးအႏၱရာယ္ နဲ႔ၾကံဳေတြ႔ရင္ အငတ္ေဘးမေတြ႔ရေအာင္ဆိုတဲ့ ရည္ရြယ္ခ်က္ နဲ႔ ၀ယ္ယူ စုေဆာင္းၾကတာေၾကာင့္ ယခုအခါ အေရာင္း ၄ ဆ ခန္႔တိုးတက္ခဲ့တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

Lyophilization နည္းဟာ ဒုတိယကမၻာစစ္မွာစတင္ေပၚေပါက္လာပါတယ္။ စစ္အတြင္း ဒါဏ္ရာ ရသူမ်ားအား ကုသရန္ ေသြးမ်ားအေမရိကန္မွ ဥေရာပသို႔ပို႔ရာ ေရခဲေသတၱာႏွင့္ အေအးခန္းသယ္ေဆာင္မႈ (cold chain) မ်ားမျပဳလုပ္နိုင္္သျဖင့္ ေသြးမ်ားပ်က္စီးရာမွစတင္ေပၚေပါက္လာပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ ပင္နစလင္ေဆးမ်ား (penicillin)၊ အရိုးမ်ားကို သယ္ေဆာင္ရန္အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ ယခုေနာက္ပိုင္း မွာေတာ့ အေအးခန္း မလိုေသာ နည္းအျဖစ္ ဇီ၀ပစၥည္းမ်ား သိမ္းဆည္း၊သယ္ေဆာင္ရန္၊ကာကြယ္ေဆးမ်ား (vaccine)၊ အေရျပားတုျပဳလုပ္ျခင္း၊ ေၾကြထည္ေျမထည္ျပဳလုပ္ျခင္း၊ ေရဆိုပ်က္စီးသြားေသာအေရးႀကီး သည့္စာရြက္စာတမ္းျပန္ လည္ျပဳျပင္ျခင္း၊ စသည္မ်ားမွာပါအသံုးျပဳၾကပါတယ္။

 
က်မ္းကိုး
http://en.wikipedia.org/wiki/Freeze-drying
 

No comments:

Post a Comment