:include data='blog' name='google-analytics'/>

Wednesday, August 27, 2014

မာလကာသီးအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ


လြမ္းမေျပသုတရပ္၀န္းမွကူးယူပါသည္







































Psidium Guajava ဟု သိပၸံ အမည္ရေသာ မာလကာပင္တို ့ကို ျမန္မာျပည္တြင္ ေနရာ့အႏွံ ့ အျပား ဆိုသလို ေပါေပါမ်ားမ်ား ေတြ ့ျမင္ၾကရျပီး၊ မာလကာသီးကို မစားဖူးေသးတဲ့ သူေတာ့၊ မရွိ ေလာက္ဘူး ဟုထင္ပါသည္။ အမ်ိဳးအစားေပၚ မူတည္၍ မာလကာသီး၏ အတြင္းပိုင္း အသား သည္ အျဖဴေ ရာင္ (အူျဖဴသီး) ႏွင့္ ပန္းရင့္ေရာင္ (၀ါ)ၾကက္ေသြးေပ်ာ့ ေရာင္(အူနီသီး) ဟူ၍ ၂ မ်ိဳး ရွိပါတယ္။ လတ္ဆတ္ေသာ အသီး၏ အသားမွာ ခ်ိဳ၍ကြ်တ္ဆတ္ကာ ရနံ႔လဲေမႊးပါတယ္။ အသီးမွည့္ သြားေသာအခါ၊ အတြင္းထဲရွိ အသားမွာ ေပ်ာ့အိ ကာ ပိုခ်ိဳျပီး၊ ပိုလဲေမႊးလာပါသည္။ အသီးထဲတြင္ အလြန္မာေသာ အေစ့ေလး မ်ားစြာပါရွိျပီး၊ ေက်ညက္ ေအာင္၀ါးစားေပးရပါသည္။ အေပၚယံ အခြံံသည္ အစိမ္းေဖ်ာ့/ရင္ ့ေရာင္ ႏွင့္ စိမ္း၀ါေရာင္ တို ့ျဖစ္ခါ၊ ထိုအခြံကုိလဲ စားလို ့ရပါသည္။ မာလာကာသီးမ်ားကို သူ ့ခ်ည္းဘဲ သက္သက္ အဆာေျပ၊ အခ်ိဳပြဲအျဖစ္စားေလ့ရွိျပီး၊ အခြံႏႊာေရခဲစိမ္ကာ၊ ဆား၊ ႏြယ္ခ်ိဳ မႈန္ ့တို ့ျဖင့့္လူးနယ္စားၾက ပါသည္။ ျမန္မာျပည္တြင္ “မာလကာ” ဟူေသာ နာမ္အတိတ္ကို အဓိပၸါယ္ယူကာ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစရန္အတြက္ မာလကာပင္အညြန္ ့ေလးမ်ားကို ဘုရားပန္းအိုးတင္၍ အေဆာင္ လက္ဖြဲ ့သိမ္းထားၾကသလို၊ မာလကာသီးျဖင့္ ဘုရား၊ သံဃာေတာ္မ်ားကို သစ္သီး ဆြမ္းကပ္လွဴ ေလ့ရွိၾက ပါသည္။



< မာလကာသီး ႏွင္ ့မာလကာရြက္တို ့၏က်န္းမာေရး >

မာလကာသီးသည္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစေသာ အာဟာရဓာတ္ မ်ားျဖင့္ျ ပည့္ႏွက္ေနသည္ကို သင္ သိပါသလား? ဥေရာပ ႏွင့္ အာရွတိုက္မ်ားတြင္ “ မာလကာသီးကို တစ္ၾကိမ္ သာဖမ္းဆုပ္စား၊ ဆရာ၀န္ကို တစ္ႏွစ္လံုး ေရွာင္ရွား” ဟု ဆိုရိုးစကားရွိၾကပါသည္။ အသီးသာမက၊ အရြက္၊ အေစ့ႏွင့္ အခြံတို ့ကလဲ အလြန္ေဆးဘက္ ၀င္ပါသည္။ မာလကာသီးထဲတြင္ ေဘးဥပါ သ္ျဖစ္ေ စေသာ ကိုလက္စထေရာ ႏွင့္ ဆိုဒီယမ္ တို ့လံုး၀မပါရွိသည့္ျပင္၊ ကယ္လိုရီႏွင့္ အဆီဓာတ္ အနဲငယ္ သာပါရွိျပီး၊ အမွွ်င္ဓာတ္လဲၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကိုမ်ားစြာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါသည္။ လိေမၼာ္ သီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္စီ္ထက္ ၅-ဆ ပိုမိုပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ မာလာကာသီးသည္ ဗီတာမင္စီ တို ့စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္ပါသည္။ ၁၀၀-ဂရမ္ အေလးခ်ိန္ရွိေသာ မာလာကာသီး ထဲတြင္ ဗီတာမင္ေအ ၂၅၀ I.U၊ ဗီတာမင္ဘီ (ေခၚ) သီအာမင္ ၀.၇ မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္ ၁.၂ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ စီ ၃၀၂ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၃၀ မီလီဂရမ္၊ ေဖာ့စဖရက္ ၂၉ မီလီဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ ၁၇.၁ ဂရမ္၊ ပရိုတင္း ၁ ဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၇၀ ခန္ ့ ပါရွိပါသည္။

(၁) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ။ မာလကာသီးကို အိႏိၵယႏိုင္ငံ ရွိ The University of Allahabad တြင္ ေဆးသုေ တသ နျပဳစ မ္းသပ္ခဲ့ရာ၊ မာလကာသီး ၏ အခြံသည္ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ျမင့္တက္ေစႏို္င္ေသာ္လဲ၊ အသီးအတြင္းထဲရွိအသားႏွင့္ အေစ့တို ့က ေသြးထဲရွိ ဂလူးကို ့စ္ ပမာဏကို ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းရွိ သည္ဟု ဆိုပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာသည္မ်ားသည္ မာလကာသီးကို အခြံဖယ္စားေပးျခင္းျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေစပါသည္။ ၂၀၁၀ ခုႏွစ္တြင္ မာလကာရြက္ကို တိုက်ိဳျမိဳ ့ရွိ The Yakult Central Institute for Microbiological Research တြင္ ေဆးသုေသသနာျပဳလုပ္ခဲ့ရာ၊ မာလကာရြက္ကို ေရေႏြြးၾကမ္းျဖင့္ လက္ဖက္ ေျခာက္လိုခတ္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အင္ဆူလင္ပမာဏ ေျပာင္းလဲျခင္းမရွိဘဲ၊ ေသြးထဲရွိ alpha-glucosidase အင္ဇိုင္းမ်ားကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ဟန္ ့တားေပး ေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ေ၀ဒနာသည္မ်ား ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာ ေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း အၾကံျ ပဳထားပါသည္။

(၂) ၀မ္းေလ်ာ/၀မ္းကိုက္ျခင္း။ မာလာကာသီးထဲတြင္ အစာေခ်စံနစ္ကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစေသာ ဗို္က္တာမင္စီ၊ ကယ္ရို တီႏိြဳက္စ္ ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို ့ ပါရွိသည့္ျပင္၊ အူကလီစာတစ္ရႈးမ်ားကို ေကာင္း က်ိဳးျပဳသည့္ astringents ဓာတ္ေပါင္းစုတို ့အ ေျမာက္အမ်ား ပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ အူထဲရွိ မေကာင္းေသာ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားမ်ားကို ေသေစႏိုင္ျခင္း၊ အလြန္ေသးငယ္ေသာ ေရာဂါ ပိုးမႊားမ်ားၾကီးထြား လာမႈ ကိုတားျမစ္ေပးႏိုင္ျခင္း၊ အူထဲရွိ ပိုလွ်ံေသာအခြ်ဲအက်ိမ်ားကို ဖယ္ရွားသန္ ့စင္ေပးႏိုင္ျခင္း စသည့္ အစြမ္း သတၱိမ်ားေၾကာင့္ ၀မ္းေလ်ာ၀မ္းပ်က္ေရာဂါ၊ ၀မ္းကို္က္ေရာဂါ၊ အစာအိ္မ္ႏွင့္ အူေယာင္တင္းျခင္း တို ့ကို ေကာင္း စြာကုသေပးႏိုင္ပါသည္။ မာလကာရြက္ကို ေရေႏြးၾကမ္းခတ္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္၊ အူကိုအဆိပ္ အေတာက္ ျဖစ္ေစသည့္ ပိုးမႊားမ်ားကို ဟန္ ့တားကာကြယ္ေပးေသာေၾကာင့္ ကာလ၀မ္းေရာဂါ မျဖစ္ေစ ပါ။ ေအာ္ဂလီဆန္ပ်ိဳ ့အန္ ျခင္းမ်ားကိုလဲ သက္သာေစပါသည္။

(၃) ေရာင္ရမ္းနာမ်ား။ မာလကာပင္္ထဲတြင္ ေရာင္ရမ္းနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို ကုသေပးႏိုင္ေသာ ဓာတု ဓာတ္ေပါင္းစုတို ့ ျမင့္မား စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ မာလကာရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္၍ေပ်ာက္ ကင္းႏိုင္ သလို၊ ေျခလက္ေရာင္ရမ္းကိုက္ခဲျခင္းမ်ား အတြက္လဲ အရြက္ ကိုေထာင္း၍ အံုေပးႏိုင္ပါသည္။ အဆစ္ အျမစ္ေရာင္ကိုင္းနာက်င္ေသာအခါ မာလကာရြက္ကိုေထာင္းထု၍ ခပ္ထူထူအံုျပီး ေဆးစည္း ထားျခင္းျဖင့္ ခ်မ္းသာရာ ရႏိုင္ပါသည္။

(၄) အေအးမိေခ်ာင္းဆိုးျခင္း။ မာလကာသီး၊ ေဖ်ာ္ရည္ ႏွင့္ မာလကာရြက္ျပဳတ္ရည္တို ့တြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္စီႏွင့္ သဘာ၀ အဖန္ဓာတ္တို ့က အေအးမိ၍ ေခ်ာင္းတဟြတ္ဟြတ္ဆိုးျခင္း၊ ခြ်ဲပါျခင္း၊ အဆုတ္ ထဲပိုး၀င္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္း/အဆုတ္စသည့္ အသက္ရႈ လမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ပိတ္ဆို ့မႈ ေ၀ဒနာ အမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံတြင္ အဆိုပါ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ရိုးရာကုထံုးအျဖစ္ တြင္က်ယ္စြာ ကုသေပ်ာက္ကင္းလွ်က္ရွိပါသည္။

(၅) ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း။ မာလကာသီးထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္အေျမာက္အမ်ားပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွကာ ကြယ္ေ ပးႏိုင္ပါသည္။ လူတစ္ ေယာက္၏ တေန ့တာလိုအပ္ေသာ အမွွ်င္ဓာတ္ကို မာလကာသီး အလတ္ စားတစ္လံုးထဲမွ ၃၆% ရရွိႏိုင္ပါသည္။ မာလကာေစ့ကလဲ အူထဲရွိအရည္ဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းေ ပးကာ၊ ၀မ္းေပ်ာ့ေစႏိုင္ပါသည္။

(၆) ေသြးတိုးေရာဂါ။ မာလကာသီးသည္ ေသြးထဲရွိကိုလက္စထေရာကိုခ်ကာ၊ ေသြးခဲျခင္းမွလည္း ကာ ကြယ္ေပးသည့္အတြက္၊ ေသြးမတိုး ေစႏိုင္ပါ။ ထို ့ျပင္ အမွွ်င္ႏွင့္ သဘာ၀ hypoglycemic တို ့ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္လည္း ေသြးဖိအားကို က်ေစႏိုင္ပါသည္။ ပိုတက္စီယမ္က ေသြးက်ေစရန္ အေထာက္ အကူ ေပးပါသည္။ လူတစ္ေယာက္၏ တေန ့တာ ပိုတက္စီယမ္ လိုအပ္ခ်က္ ၂၀% ကို မာလာကာသီး ၾကီးၾကီးတစ္လံုးမွ ရရွိနိုင္ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ မာလကာသီၤး စားေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါကို သက္သာေစႏိုင္သလို၊ ေသြးတိုးနဲ ့ ဆက္စပ္ေသာ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါမ်ားႏွင့္ေ လျဖတ္ျခင္းတို ့ကိုလဲ မျဖစ္လာေစႏိုင္ပါ။

(၇) ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး။ မာလကာသီး၏ အသားထက္ အခြံထဲတြင္ပါရွိေသာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းမ်ားက ပိုမိုေဆး စြမ္းထက္ျမက္သည္ဟု ဆိုပါသည္။ အထူးသျဖင့္ မာလကာသီး(အူနီသီး) အခြံထဲ တြင္ပါရွိေသာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ lycopene သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ “free radicals” မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးျပီး၊ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာ ႏွင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ရင္သား ကင္ဆာအက်ိတ္ၾကီးထြားလာမႈတို ့ကို တားျမစ္ေပးပါသည္။ ထို lycopene သည္ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခအလားအလာကို ၅၀%ထိေလ်ာ့ႏိုင္ေၾကာင္း အရီဇိုးနားတကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳ ထားၾကပါသည္။ ထို ့ျပင္ မာလကာရြက္ထဲတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းမ်ား ျမင့္မာစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ လက္ဘက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား သုက္ရည္ ထြက္ရွိမႈ အားေကာင္းျပီး၊မ်ိဳးေအာင္ ေစႏိုင္ပါသည္။

(၈) သြားႏွင့္ခံတြင္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး။ မာလကာရြက္ထဲတြင္ ပါရွိေသာ Guaijaverin (ေခၚ) flavanoid ဓာတ္ေပါင္းက သြားပိုး ေရာဂါ ျဖစ္ေစသည့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ၾကီးထြားျခင္းကို ဟန္ ့တားကာ ကြယ္ေ ပးႏိုင္ပါသည္။ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ လည္မ်ိဳ ႏွင့္ အာသီးေရာင္ ျခင္း၊ သြားကိုက္ျခင္း၊ သြားဖံုးနာျခင္း စသည့္ခံတြင္းေရာဂါအမ်ိဳးအမ်ိဳးတို ့အတြက္ မာလကာရြက္ျပဳတ္ရည္ ေႏြးေႏြးျဖင့္ အာလုပ္ က်င္းေပးႏိုင္ ပါသည္။ ထို ့ျပင္ astringents (ေခၚ) တစ္ရႈးမ်ားကိုက်ဳံ ့ကာေသြးတိတ္ေစေသာ ေဆးစြမ္းသတၱိ ပါရွိသည့္ အတြက္ ဗီတာမင္စီခ်ိဳ ့ တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္္တတ္ေသာ သြားဖံုးေရာင္ကိုင္း၍ေသြးယို စီျခင္းကိုလဲ ေကာင္း စြာ ကုသေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါသည္။

(၉) ကိုယ္အေလးခ်ိန္။ အမွ်င္ဓာတ္ေပါမ်ားကာ၊ ကိုလက္စထေရာလံုး၀မပါဘဲ၊ ၀မ္းမွန္ေစသည့္ အစာ ၾကမ္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ မာလကာသီးက ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္းလိုသူမ်ားအတြက္ အားကိုးေ လာက္ပါေပ၏။ ေမႊး၍ခ်ိဳဖန္အရသာက အဆာေျပေစျပီး၊ ေနာက္ထပ္ အစာစား ခ်င္စိတ္ကိုလဲ ခ်ိဳးႏွိမ္ေ ပးပါသည္။

(၁၀) အေရျပားျပသနာမ်ား။ ႏိုင္ဂ်ီးရီးယား ရွိ Federal University of Technology တြင္ ေလ့လာစမ္း သပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ မာလကာ ရြက္တြင္ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ားကို ေသေစႏိုင္သည့္ အစြမ္းသတၱိပါ ရွိေနျခင္းေၾကာင့္၊ (က) ခြဲစိပ္ထားေသာဒဏ္ရာမ်ားကို ပိုးမ၀င္ေစ ရန္၊ (ခ) အေရျပားေပၚရွိ ကူးစက္ ယား နာမ်ားကိုပိုးေသေစရန္ႏွင့္ (ဂ) အသားအေရေပၚတြင္ ပြန္းပဲ့ရွနာထိ ခိုက္မႈျဖစ္ပြားပါက ေသြးတိတ္ ျပီး အနာျမန္ျမန္က်က္ေစရန္...စသည္တို ့အတြက္၊ မာလကာရြက္ကို ေရစင္စင္ေဆးကာ က်ိတ္ေခ်ျပီးအံု ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ ျပင္ ေသြးဆိပ္တက္၍ ခႏၶာကို္ယ္ ယားယံျခင္းအတြက္ မာလကာ ရြက္ကိုေရစိမ္ျပီး ခ်ိဳးေပးရပါသည္။ ဦးေရျပားေပၚတြင္ ဒက္ ေပါက္ျခင္းႏွင့္ ဆံပင္သား မ်ားေျခာက္ေသြ ့ျခင္းတို ့အတြက္ မာလကာရြက္ သတၱဳရည္ျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ပါသည္။ မာလကာ ရြက္ထဲတြင္ ဗီတာမင္ေအ ပါရွိျခင္ ေၾကာင့္လည္း ဆံသားရင္းျမစ္မ်ားကို သန္မာေအာင္ စြမ္းေဆာင္ေပးႏိုင္ပါသည္္။ က်န္းမာသန္ ့ရွင္းေသာ ခႏၶာကိုယ္ အသားအေရကို ပိုင္ဆိုင္လိုပါသလား။ လြယ္လြယ္ေလးပါ။ မာလကာရြက္ႏုမ်ားႏွင့္ အမွည့္ မလြန္ လတ္ဆတ္ေသာမလာကာသီးတို ့ကို ေရာျပဳတ္၍၊ ေန ့စဥ္ေရခ်ိဳးေပးျခင္းျဖင့္ သင့္အသားအေရ ေပၚရွိ အဆိ္ပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျပီး၊ စိုျပည္လွပ လာပါလိမ့္မည္။

(၁၁) အေထြေထြေရာဂါမ်ား။ အိပ္မေပ်ာ္၍ ေခါင္းမၾကည္လင္ျခင္းႏွင့္ ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းကို္က္ျခင္း ေ၀ဒ နာမ်ားအတြက္ မာလာကာရြက္ကို ေရေဆးျပီး လက္ျဖင့္ပြတ္ေခ်ကာ နမ္းရိႈက္ေပးရံုမွ်ျဖင့္ ေ၀ဒနာမ်ား ယူပစ္သလို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀သည့္ အတြက္ မာလကာသီးကို မွန္မွန္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားစံနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးပါသည္။ တိုင္းရင္း ေဆး၀ါးကုထံုးမ်ားတြင္ ၀က္ရူးျပန္ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို မာလကာရြက္ျပဳတ္ရည္ျဖင့္ ေရခ်ိဳးေစပါသည္။ ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး၊ ပန္း နာရင္က်ပ္ ႏွင့္ အဆုတ္ ေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားသည္ မာလာကာရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ သက္သာ လာေစႏိုင္ပါသည္။

< မာလကာသီးျဖင့္ မိမိအိမ္တြင္ Lotion ျပဳလုပ္နည္း >

မာလကာသီး Lotion ကို လိမ္းလို္က္ေသာအခါ၊ အသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္ ေအ ႏွင့္စီ မ်ားက အသားထဲသို ့ စိမ့္၀င္သြား ျပီး၊ အစိုဓာတ္ထိန္းေပးကာ၊ အေရးအေၾကာင္းမ်ားမရွိေတာ့ဘဲ၊ မ်က္ႏွာ အသားအေရကို ေခ်ာေမြ ့၀င္းမြတ္ လာေစပါသည္။ အဆီမ်ားျပီး ၀က္ျခံေပါက္ေသာ အသားအရည္ ပိုင္ရွင္မ်ားလဲ ယံုၾကည္စိတ္ခ်စြာလမ္းႏိုင္ပါသည္။ အလွကုန္ ေစ်းကြက္တြင္ မာလကာသီးျဖင့္ ျပဳလုပ္ေ သာ အလွျပင္ပစၥည္းမ်ားသည္ ေစ်းႏႈန္းျမင့္မားၾကပါသည္။ သုိ ့ေသာ္ စိတ္မပူပါႏွင့္။ ကုန္က်စရိတ္ နဲနဲ ႏွင့္အာနိသင္ရွိေသာ မာလကာသီး Lotion ကို မိမိအိမ္တြင္ ေအာက္ပါအတိုင္း လြယ္လင့္ တကူျပဳ လုပ္ႏိုင္ပါသည္။ 

အဆင့္(၁)။ ေရွးဦးစြာ မာလကာ သီး ၂-လံုး ကို အခြံႏႊာ၍ ၾကိတ္စက္ထဲ ထဲ့ျပီး၊ အေစ့ မ်ားေက်သြားသည္ အထိ ၂-မိနစ္ ေလာက္ ၾကိတ္ထားပါ။
အဆင့္(၂)။ အပူခံခြက္ တစ္ခုထဲသို ့ ပ်ားရည္ ၄-ဇြန္းထဲ့၍ microwave ထဲတြင္ အပူရွိန္ျပင္းျပင္းျဖင့္ ပ်ားရည္ ေပ်ာ္သြားသည္အထိ ၁၀-စကၠန္ ့ေလာက္ အပူေပးပါ။
အဆင့္(၃)။ ထို ့ေနာက္ ပ်ားရည္ထဲသို ့သံလြင္ဆီ ၄-ဇြန္းထဲ့၍ ေရာသမ ေမႊေပးပါ။
အဆင့္(၄) ထိုအေရာအေႏွာမ်ားထဲသို ့ၾကိတ္ထား ေသာ မာလကာသီး အႏွစ္ရည္မ်ားအားလံုးေလာင္း ထဲ့ျပီး၊ တျပည္းညီ ျဖစ္သြားေအာင္ မျပတ္ေမႊေပးပါ။
အဆင့္(၅)။ ၄င္းတို ့ ကိုmicrowave ထဲထဲ့၍ အေငြ ့ပ်ံသြားသည္ထိ ၃၀-စကၠန္ ့ ေလာက္ အပူေပးပါ။ သိပ္မေအးခင္ အဖံုးလံုေသာ ဗူးတစ္ဗူးထဲ့သို ့ ေျပာင္းထဲ့လိုက္ျပီး၊ အဖံုးကိုလံုေအာင္ ပိတ္ထားရပါမည္။
အဆင့္(၆)။ ေအးသြားေသာ အခါမွာ ထို Lotion ဗူးကို ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားပါ။ ယခုျပဳ လုပ္ေသာ Lotion ထဲတြင္ တာရွည္ အထားခံရန္ ျဖည့္စြက္ဓာတု ပစၥည္းမ်ားလံုး၀ မပါရွိသည့္အတြက္၊ အခန္း အပူခ်ိန္မွာထားရင္ အာနိသင္ ျပယ္ေစပါသည္။ အခ်ိန္ ၂-လေက်ာ္ျပဳလုပ္ထားေသာ Lotion ကို မသံုးသင့္ ပါ။

သတိျပဳရန္။
(က) မာလကာသီးသည္ ေသြးခ်ဳပ္ ေစတတ္ေသာေၾကာင့္၊ ရာသီေသြး အဆင္းလြန္သူမ်ား မွန္မွန္မွီ၀ဲ စားသံုးေပးသင့္ပါသည္။ သို ့ေသာ္ ပံုမွန္ဓမၼတာလာသူမ်ား ႏွင့္ ဓမၼတာ မမွန္သူမ်ားအဖို ့ ရာသီလာစဥ္ မာလကာသီး လံုး၀ မစားသင့္ပါ။ 
(ခ) မာလကာ သီးအခြံသည္ အနည္းငယ္ဖန္၍၊ အခြံႏႊာ စားၾက ပါသည္။ လူအခ်ိဳ ့ကလည္း အေစ့က အူအတက္ေပါက္ ေစႏိုင္သည္ဟု ထင္မွတ္ မွားေနၾကပါသည္။ တကယ္ေတာ့ မာလကာသီး၏ အသား ထက္၊ အခြံႏွင့္ အေစ့တို ့က က်န္းမာေရးကို ပိုမို အက်ိဳးျပဳေစေသာ အစိပ္အပိုင္းမ်ား ျဖစ္ၾကပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ အခြံႏွင့္ေစ့တို ့ကိုပါ ညက္ညက္၀ါး၍ စားေပးသင့္ပါသည္။

မွတ္ခ်က္။ 
(က) မာလကာသီး ေသးေသး က်စ္က်စ္တို ့သည္ အဖန္ဓာတ္ အလြန္မ်ားျပီး၊ ေခ်ာင္းဆိုးသလိပ္ ပြေစ တတ္သျဖင့္ ထိုအသီးမ်ိဳးကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ 
(ခ) အေပၚယံ အခြံေျပာင္တင္းျပီး၊ အျပစ္အနာဆာ ကင္းေသာ အသီးတို ့ကိုသာ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။ 
(ဂ) မာလကာသီးတို ့သည္ ခူးဆြတ္ျပီးသည့္ေနာက္ တျဖည့္းျဖည္း မွည့္လာတတ္သည့္ သေဘာရွိသည့္ အတြက္၊ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ထားေပးသင့္ပါသည္။ ၄င္းတို ့သည္ အပူဓာတ္စာ အသီးျဖစ္လို ့၊ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ သိမ္းဆည္း မထားသင့္ပါ။
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

သင္ကံေကာင္းပါသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ သဘာ၀တရားၾကီးက၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီး ၀လံေရာင္စုံတို ့ ျဖင့္ လူသားတို ့ က်န္းမာေရးကို တစ္ဘက္တစ္လမ္းမွ အေထာက္အကူေပးထားပါ သည္။ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ ၂-ဌာန အတြက္ သဘာ၀ေဆးစြမ္းတို ့ စုေ၀းရာ၊ စိမ္းေရာင္ျခယ္မာလကာသီး ၏ အစြမ္းကို အထက္ပါအတိုင္း ေတြ ့ျမင္ၾကရပါျပီ။ ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာျပီး၊ ေပါေပါမ်ားမ်ား ရရွိႏိုင္ေသာ မာလကာသီးကို လက္လြတ္မခံ သင့္ပါေၾကာင္း လက္တို ့၍ ေျပာလိုက္ရပါသည္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment