:include data='blog' name='google-analytics'/>

Friday, November 9, 2012

မႈိနက္ ။

 
 
 
 
 
 
 
 

ျပင္သစ္နိုင္ငံအေနာက္ေတာင္ပိုင္းရွိ Périgord ေခၚတဲ့ေနရာကရတဲ့ မႈိနက္ black truffle (Tubermelanosporum) ဟာ အီတလီနိုင္ငံ Alba ကထြက္တဲ့ မႈိျဖဴ white truffle (Tuber magnatum) ကလြဲရင္ မႈိေတြအားလံုးထဲမွာေစ်းအႀကီးဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ ကမၻာ့သဘာ၀ အစားအစာ ထဲမွာ ေစ်းအႀကီးဆံုး ျဖစ္ၿပီး တစ္ေပါင္ကို ေဒါလာ ၂၄၀-၄၅၀ အထိေစ်းေပးရပါတယ္။ ေရွး ဂရိုနဲ႔ ေရာမေခတ္ကထဲက ၎တို႔ကို ဥေရာပတိုက္သားတို႔ရဲ့ ရသာမြန္အျဖစ္၊ ေဆး၀ါးအျဖစ္၊ ေယာက်္ား အားတိုးေဆးအျဖစ္ ထင္ရွားခဲ့ပါတယ္။ ၎တို႔ဟာ ေျမေအာက္မွာပြင့္တဲ့ မႈိမ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး ပြင့္တဲ့အခါ အေမြးနံ ထြက္တာေၾကာင့္ ၀က္မ၊ သင္တန္း ေပးထားေသာေခြးမ်ားနဲ႔ရွာေဖြၾကပါတယ္။ ၀က္မနဲ႔ ရွာရင္ ေတြ႔သမွ်စားတတ္တဲ့၀က္ေတြရဲ့အက်င့္ေၾကာင့္ ေခြးနဲ႔ရွာတာကပိုမို အႏၱရာယ္ကင္းတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

အဲ့ဒီမႈိေတြဟာ ထင္းရူးပင္မ်ိဳးေတြရဲ့အျမစ္ေတြၾကားမွာ ပြင့္တတ္တာမို႔ ၎သစ္ပင္ ေအာက္ သဘာ၀ အေပါက္က ရင္ေကာင္ေတြထြက္တာျမင္ရင္လည္း truffle ရွိေၾကာင္း သိနိုင္ပါတယ္။  မႈိတို႔ရဲ့သဘာ၀အတိုင္းႏွစ္စဥ္ ပြင့္တတ္တာေၾကာင့္ ၎ေနရာကိုမွတ္သားထားျခင္းျဖင့္ ေနာင္ႏွစ္ ေတြမွာလည္း ထပ္မံေတြ႔နိုင္ပါတယ္။

         Truffle ရ့ဲအနံ႔ဟာ မႈိပြင့္ခ်ိန္မွထြက္တာမို႔ အဲ့ဒီအခ်ိ္န္မွ ခူးရပါမယ္။ ခူးၿပီး ၾကာရင္ အနံ႔ေပ်ာက္သြားတတ္တာေၾကာင့္ လက္ကား၀ယ္ေရာင္းသူမ်ား မႈိကိုဆန္ႏွင့္ အံုၿပီး ေရခဲေသတၱာ မွာ သိမ္း ထားၿပီး ေနာက္ေန႔မွာ မွာထားေသာသူထံသို႔ အျမန္ဆံုးနည္းျဖင့္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေလ ေၾက ာင္းျဖင့္ပို႔ေပးၾကပါတယ္။ ပင္ေပါင္ေဘာ္အရြယ္ အီတလီမႈိတစ္ပြင့္ဟာ တိုက္ခန္း တစ္ခန္းလံုး ကို ေမြးႀကိဳင္ေစနိုင္ပါတယ္။

မႈိေပၚမွာကပ္ေနတဲ့ ေျမစေတြဖယ္္၊ ဘရပ္ (brush) ၊ေရနဲ႔ တိုက္ေဆး၊စကၠဴနဲ႔ေျခာက္ေစၿပီး  ဟင္းေပၚ စားခါနီး ျခစ္ထဲ့ ျခင္းျဖင့္ ဟင္းရဲ့အနံ႔အရသာကို အထူးေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ အမဲဟင္း၊ ၾကက္သားဟင္း၊ငါးဟင္း၊ၾကက္ဥေခါက္ေၾကာ္၊ ထမင္း၊ အီတလီေခါက္ဆြဲ၊မုန္႔ပြ၊ ဟင္းခ်ိဳ၊ ဘဲအဆီျပည့္အသဲ၊ Cream and cheese sauces မ်ားေပၚျခစ္ထဲ့ၾကပါတယ္။

အလြန္ေစ်းႀကီးတဲ့ မႈိျဖစ္တာမို႔ ၾကာၾကာသိမ္းဖို႔ႀကိဳးစားၾကပါတယ္။

၁။ မႈိကို ခဲလို႔ရတဲ့ဖန္ဘူးထဲမွာထဲ့ၿပီး ၂ ပတ္ freezer ( - 20 C) ထဲမွာသိမ္းထားနို္င္ပါတယ္။                    
၂။ မႈိကို သံလြင္ဆီထဲမွာထဲ့ထားျခင္း။                                                                                     
၃။ မႈိရဲ့ အနံ႔အရသာကိုေထာ္ပတ္မွာလည္း ထဲ့သိမ္းထားနိုင္ပါတယ္။ ဆားမပါေသာ ေပ်ာ့ေပ်ာင္း ေနေသာ ေထာ္ပတ္ေပၚ လတ္ဆတ္ေသာမႈိကိုျခစ္ခ်ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာ တစ္နာရီ ထားျခင္းျဖင့္ မႈိရဲ့ အနံ႔အရသာဟာေထာ္ပတ္မွာ က်န္ရစ္ေနပါတယ္။ ၎ေထာ္ပတ္ကို ခဲထားျခင္းျဖင့္ တာရွည္ သိမ္းထားနိုင္ပါတယ္။                                                                                                   
၄။ မႈိနံ႔က ဥခြံကိုေဖါက္ထြင္း၀င္နိုင္တာမို႔ မႈိန႔ံပါတဲ့ၾကက္ဥေတြျပဳလုပ္ၿပီး သိမ္းနိုင္ပါတယ္။                                       
ၾကက္ဥ ကာတြန္ ( Carton) ကိုထက္၀က္ပိုင္းၿပီး ကာတြန္ ( Carton) တစ္၀က္ရဲ့ အလယ္မွာ အရြယ္ေတာ္ (medium size) မႈိနက္ တစ္ခု၊ႏွစ္ခု ထဲ့ၿပီး၊ ၾကက္ဥ ကာတြန္ ( Carton) ကို ပလပ္စတစ္အိပ္ထဲထဲ့ ပိတ္ၿပီးေရခဲေသတၱာမွာ ထားရင္ ၃ ရက္ၾကာတဲ့အခါ မႈိနံ႔ရွိတဲ့ၾကက္ဥ ေတြ ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီၾကက္ဥေတြနဲ႔ ၾကက္ဥေက်ာ္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ဟင္းမ်ားခ်က္နိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တစ္ပတ္ထက္ပိုၿပီးထားရင္ေတာ့ ေလသလပ္မႈမရွိျခင္းနဲ႔ ျပင္းထန္တဲ့ အနံ႔ ေၾကာင့္ ၾကက္ဥေတြ ပုပ္ကုန္မယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

        

No comments:

Post a Comment