:include data='blog' name='google-analytics'/>

Monday, July 23, 2012

က်ေနာ္က ဦးေမာင္ေမာင္ရဲ့ အစာအိမ္ပါ။


ဦးေမာင္ေမာင္က က်ေနာ့္ကိုသိပ္အေရးႀကီးတယ္လို႔ထင္တယ္။ တကယ္က က်ေနာ္က သူ႔အစာ ေတြကို ေခတၱသိမ္းဆည္းေပးထားရံုေလာက္ပါ။ က်ေနာ့္ေၾကာင့္ သူတစ္ေန႔ကို ၃ ခါပဲစားဖို႔လိုပါတယ္။ က်ေနာ္မရွိရင္ေတာ့ တစ္ေန႔ ၆ ခါထက္မနည္း စားရပါလိမ့္မယ္။ အစာေျခတဲ့ကိစၥကို အူသိမ္က အမ်ား ဆံုးလုပ္ေပးပါတယ္။

က်ေနာ္က အသားတံုးေတြကို ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လုပ္ေပးပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး ကိုယ္ ထဲစုပ္လို႔ရတဲ့အထိကိုေတာ့ အူသိမ္ကပဲလုပ္ပါတယ္။ တျခားအစာေတြျဖစ္တဲ့ ကဆီဓါတ္နဲ႔ အဆီဓါတ္ ေတြကိုလည္းအူသိမ္ကပဲေျခဖ်က္ပါတယ္။

          က်ေနာ့္မွာစိတ္၀င္စားစရာအသြင္အျပင္မရွိပါဘူး။ အျပင္ပန္းက ေခ်ာေမြ႔တဲ့ပန္းေရာင္ျဖစ္ၿပီး အတြင္းပိုင္းမွာေတာ့ ေတာက္ပတဲ့ ကတီပါးလႈိင္းလိုမ်ိဳးေတြျဖစ္ပါတယ္။ က်ေနာ္က နံရိုးေတြရဲ့ ေအာက္ နားက ဗိုလ္ထဲမွာရွိပါတယ္။ က်ေနာ့္မွာအစာမရွိတဲ့အခါ ျပားျခပ္ေနတဲ့ေဘာလံုးနဲ႔တူၿပီး၊ အစာနဲ႔ျပည့္ေန ရင္ေတာ့ ဗိုလ္ထဲမွာအေစာင္းလိုက္ေလး ရွိေနပါတယ္။ က်ေနာ္ရဲ့အေပၚပိုင္းကႀကီးၿပီး၊ ေအာက္ပိုင္းက ေသးပါတယ္။ ဗိုလ္ေဖါင္းေနတဲ့ အဂၤလိပ္အကၡရာ J နဲ႔တူပါတယ္။












က်ေနာ္က ၂ လီတာေလာက္လက္ခံနိုင္ပါတယ္။ က်ေနာ္က ဦးေမာင္ေမာင္ထင္သလို သိပ္ အေရးပါတဲ့အဂၤါမဟုတ္ေပမဲ့ သူသက္ေတာင့္သက္သာရွိေအာင္စြမ္းေဆာင္ေပးပါတယ္။ က်ေနာ့္ မွာ တစ္ေန႔ကို အစာေျခရည္ ၃ လီတာထုတ္ေပးတဲ့ ၃၅ မီလီယံ အက်ိတ္အိပ္ေတြရွိပါတယ္။ အစာေျခရည္
မွာ ဟိုက္ဒရိုကလိုရစ္ေခၚတဲ့ အက္စစ္အမ်ားဆံုးပါ ၀င္ပါတယ္။ ဟိုက္ဒရိုကလိုရစ္အက္စစ္က ပက္ဆင္ ဆိုတဲ့ အစာေျခအင္ဇိုင္း ကိုထုတ္ေစပါတယ္။ ပက္ဆင္ (pepsin enzyme) သာမရွိရင္ ဦးေမာင္ေမာင္ ႀကိဳက္တဲ့ အမဲသား (steak) ေတြစားဖို႔ခက္အံုးမယ္။ က်ေနာ့္အက်ိတ္အိပ္ေတြက တျခားအင္ဇိုင္းေတြကို လည္းထုတ္ေသးတယ္။ ဥပမာ ခဲေနတဲ့နို႔ကေန အစာေျခလြယ္တဲ့ နို႔ဓမ္းၾကည္(ဒိန္ရည္) နဲ႔ ဒိန္(cheese) ကိုေျပာင္းေပးတဲ့ အင္ဇိုင္းေတြျဖစ္ပါတယ္။

          လူေတြကထင္တယ္က်ေနာ္က ေထာပတ္ခ်က္လုပ္တဲ့စည္လို အလြန္ၾကမ္းတမ္းတယ္၊ ဦးေမာင္ေမာင္စားသမွ်ကိုေျခဖ်က္နိုင္တယ္လို႔။ မဟုတ္ပါဘူး။ သူညစာ စားတဲ့အခါ အစာေတြက
တစ္လႊာၿပီးတစ္လႊာေရာက္လာတယ္။ ဥပမာ ပုဇြန္ဟင္းခ်ိဳ ပထမေရာက္လာတယ္။ ေနာက္ အသား
ေတြ၊အားလူးေတြ၊အသီးအရြက္ေတြ၊ ေနာက္ဆံုးမုန္႔ေတြ။ ပထမဦးဆံုး က်ေနာ့္ကိုယ္နဲ႔ ထိေနတဲ့ ပုဇြန္ ဟင္းခ်ိဳေပၚမွာ အရင္လုပ္ငန္းစလုပ္ပါတယ္။ က်ေနာ့္မွာရွိတဲ့ၾကြက္သားေတြညႇစ္လိုက္ရင္ လႈိင္းေတြ အေပၚ ကေအာက္အထိျပန္႔သြားၿပီး၊ အစာေတြကို အစာေျခရည္နဲ႔သမသြားေအာင္လုပ္တယ္။ ခဏၾကာေတာ့ အစာေတြ ပ်စ္ခဲတဲ့ ေကာ္လိုျဖစ္သြားတယ္။ အဲ့ဒီ့ေကာ္လိုအစာေတြကို အူသိမ္ထဲကို တျဖည္းျဖည္းခ်င္း      ပို႔ေပးတယ္။ ဒီေနရာကအေရးႀကီးတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ က်ေနာ့္ဆီက အက္စစ္ေတြ အူသိမ္ထဲ အမ်ားႀကီးေရာက္သြားရင္ အူသိမ္နံရံကိုစားျပစ္မွာ။ ဒါေၾကာင့္လည္း ဒီေနရာမွာ အနာေပါက္ (ulcer) ေတြ အျဖစ္မ်ားတာ။ ကံေကာင္းေထာက္မစြာ က်ေနာ့္မွာ (pyloric valve) ေခၚတဲ့ အေပါက္က်ဥ္းေလး ရွိလို႔ အစာေတြက နည္းနည္းခ်င္းပဲအူသိမ္ကိုေရာက္တယ္။ ေရာက္ေရာက္ခ်င္းအူသိမ္မွာရွိတဲ့ (alkali) ေခၚတဲ့ ဓါတ္က အက္စစ္ဓါတ္ေတြကိုေျခဖ်က္လိုက္တယ္။

ေျခထားတဲ့ အားလူးအတြက္ေတာ့ က်ေနာ္လုပ္ဖို႔ မိနစ္အနည္းငယ္ပဲလိုပါ တယ္။ အသားေတြ အတြက္ေတာ့အခိ်န္ပိုလိုတယ္။ အသီးအရြက္အတြက္ဆို အသားထက္အခ်ိန္ပိုလိုတယ္။ ဘယ္ေလာက္ အခ်ိန္ၾကာလဲဆိုရင္ေျပာရခက္တယ္။ ဦးေမာင္ေမာင္ရဲ့ စိတ္အေျခအေန (mood) ေပၚအမ်ားႀကီးမူတည္ တယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၄ နာရီေလာက္ၾကာပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ၂၄ နာရီအထိလည္းၾကာနိုင္တယ္။

အဆီမ်ားတဲ့အစာေတြက ပိုဒုကၡေပးတယ္။ ဥပမာ သူ မနက္ ၇ နာရီမွာ နံနက္စာကို ၾကက္ဥ၊ ေထာပတ္၊မလိုင္၊အသားေတြစားတယ္ဆိုရင္။ အူသိမ္က ေဟာမုန္း တစ္မ်ိဳးထုတ္တယ္ အဲ့ဒီေဟာမုန္း ကက်ေနာ့္ရဲ့ၾကြက္သားေတြကိုေႏွးေစတယ္။ ဒါကလဲ အူသိမ္က မ်ားျပားတဲ့ အဆီေတြကို ခ်က္ခ်င္း မေျခ ဖ်က္နိုင္လို႔ ဘရိုက္လိုမ်ိဳး ျပဳလုပ္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ဦးေမာင္ေမာင္ ေန႔လည္စာ စားဖို႔ထိုင္တဲ့ အခ်ိန္မွာ က်ေနာ္က သူ႔နံနက္စာရဲ့ ေလးပံုတစ္ပံုကိုေျခေနရတံုးရွိေသးတယ္။

က်ေနာ့္အလုပ္ကိုေႏွာင့္ေႏွးေစတဲ့ေနာက္အေၾကာင္းတစ္ခုက အေအးဓါတ္ပဲ။ သူ အိုင္စကင္ တစ္ပန္ကန္ျပားႀကီး စားမယ္ဆိုရင္ က်ေနာ့္ရဲ့ အပူခ်ိန္ ၂၀ ဒီဂရီဖါရင္ဟိုက္အထိက်နိုင္တယ္။ အဲ့ဒီ အပူ      ခ်ိန္မွာ က်ေနာ့္ လုပ္ငန္းေတြအားလံုးရပ္သြားတယ္။ နဂိုအပူခ်ိန္ျပန္ေရာက္ဖို႔ နာရီ၀က္ေလာက္လိုတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဘာဒုကၡမွေတာ့ မျဖစ္ပါဘူး။ က်ေနာ့္အတြက္ ဘာမွ အေရးတႀကီးလုပ္စရာမလိုပါဘူး။ က်ေနာ္က ေအးေအးလူလူ ေနတတ္ပါတယ္။ အသဲ၊ႏွလံုး၊အဆုတ္၊ေက်ာက္ကပ္ေတြက ၂၄ နာရီအလုပ္လုပ္ရတာ။ က်ေနာ္က သူအိပ္ရာ၀င္ရင္အလုပ္ၿပီးၿပီ၊ သူလဲအိပ္ က်ေနာ္လည္းအိပ္ပဲ။

          တစ္ခုေမးစရာရွိတယ္။ က်ေနာ္က အသားဓါတ္ေတြေျခဖ်က္တယ္ဆိုေတာ့ ဘာျဖစ္လို႔ က်ေနာ့္ ကိုယ္က်ေနာ္ျပန္မေျချပစ္တာလဲ။ က်ေနာ္က က်ေနာ့္အလုပ္ကို လိမ္မာပါးနပ္စြာလုပ္တယ္။ က်ေနာ့္ ကိုယ္ထဲမွာ က်ေနာ့္ကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အခၽြဲလႊာရွိတယ္။ အဲ့ဒီအခၽြဲေတြကိုျခစ္ထုတ္လိုက္ရင္ေတာ့
က်ေနာ္ကိုယ္ က်ေနာ္ျပန္စားတဲ့သူ ျဖစ္သြားမွာ။

          ေနာက္ထူးဆန္းတဲ့အခ်က္က က်ေနာ္က ဦးေမာင္ေမာင္ရဲ့စိတ္အေျခအေနကိုေရာင္ျပန္ဟပ္ တယ္။ သူ႔မ်က္ႏွာ ေဒါသေၾကာင့္နီရဲလာရင္ က်ေနာ္လည္းနီလာတယ္။ သူေၾကာက္ၿပီး ျဖဴဖတ္ျဖဴေရာ ျဖစ္လာရင္ က်ေနာ္လည္းျဖဴသြားတယ္။ သူ ေဘာလံုးပြဲၾကည့္ၿပီး စိတ္လႈပ္ရွားေနရင္က်ေနာ့္ၾကြက္သား ေတြလည္း အလြန္လႈပ္ရွားလာတယ္။ အစာေျခရည္ေတြလည္း သံုးဆေလာက္ ပိုထြက္လာတယ္။
သူႀကိဳက္တဲ့ ဟင္းနံ႔ ရရင္ (၀ါ) အရသာရွိတဲ့အစားအစာေတြ ေတြ႔ရင္လည္းက်ေနာ္အလုပ္စလုပ္ၿပီ။ သူက အဲ့ဒါကို ဗိုလ္ဆာတာလို႔ ေျပာတယ္။ သူေျပာတာမွန္ပါတယ္။

သူစိတ္မခ်မ္းသာရင္ က်ေနာ္လည္း သူ႔လိုပဲ ခံစားရတယ္။ က်ေနာ္ၾကြက္သားေတြ ေႏွးသြားတယ္။ အစာေျခရည္ေတြလည္း သိပ္မထြက္ေတာ့ဘူး။ ဒါေပမဲ့ ထံုစံအတိုင္း သူအစာစားရင္ အစာေတြက်ေနာ့္ ထဲမွာ ဒီအတိုင္းရွိေနတယ္။ အဲ့ဒီအခါဗိုလ္ေဖါင္းၿပီး မအီမသာျဖစ္ေစတယ္။ ဒီလိုအခ်ိန္မ်ိဳးမွာ မစားတာ ေကာင္းတယ္။

          စိတ္ပူတဲအအခါ ဒုကၡတစ္မ်ိဳးျဖစ္တယ္။ အက္စစ္ေတြအမ်ားႀကီးထြက္လာၿပီး အနာေပါက္ ေတြ ျဖစ္ေစတယ္။ သူ႔အေနနဲ႔စိတ္ပူစရာရွိရင္ သူ႔ရဲ့စားေနက်အက်င့္ကိုျပင္ရမယ္။ အစာေၾကလြယ္တဲ့ အစာ ေတြကိုနည္းနည္းခ်င္း ခဏခဏစားေပးရမယါ။ ဒါမွ မ်ားေနတဲ့အက္စစ္ဓါတ္ေတြကို ေျပေပ်ာက္ေစမွာ။ တကယ္က သူ႔မွာအနာေပါက္ အေသးေလးျဖစ္ဖူးတယ္။ သူေတာင္မသိဘူး။ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မွာ အဲလိုမ်ိဳးျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သူေကာ္လိပ္ေက်ာင္းသားဘ၀ စာေမးပြဲေျဖခါနီးတုန္းကေပါ့။ သူ သိပ္စိတ္ပူ တယ္ အဲ့ဒီေတာ့အက္စစ္ေတြပိုထြက္လာတယ္။ အက္စစ္ေတြက ကာကြယ္ထားတဲ့ အခၽြဲလႊာကေန ထြက္ သြားတယ္။ သူဗိုလ္နည္းနည္း နာတယ္။ ဒါေပမဲ့သူက အစာစားတာနည္းလို႔ လိုထင္တယ္။ စာေမးပြဲၿပီး သြားတာနဲ႔ သူလည္း စိတ္မပူေတာ့၊ အက္စစ္လဲအထြက္နည္းသြားတာမို႔ က်ေနာ္ အခၽြဲေတြ ပိုထုတ္ၿပီး အနာကိုကုစားလိုက္နိုင္တယ္။

အနာေပါက္နဲ႔ ကင္ဆာေရာကကလြဲရင္က်ေနာ့္မွာသိပ္ႀကီးႀကီးက်ယ္က်ယ္ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး။ ငါးအရိုးဆူးရင္က်ေနာ္ ၂၄ နာရီအတြင္းေပ်ာက္ေအာင္လုပ္နို္င္ပါတယ္။ အေရျပားေပၚမွာသာဆိုရင္ အဲ့ဒီလိုအနာမ်ိဳးဆို တစ္ပတ္ေလာက္ၾကာမွာ။ ေရသန္႔ထဲမွာ သိုးေနတဲ့ အသားတစ္တံုးနဲ႔ ပိုးမႊားေတြ (Microbes) ထဲ့လိုက္ရင္ ပိုးမႊားေတြေပ်ာ္ေနၾကလိမ့္မယ္။ အဲ့ဒီလိုပဲ သိုးေနတဲ့ အသားတစ္တံုးနဲ႔ ပိုးမႊား ေတြက်ေနာ့္ဆီေရာက္လာရင္ အစာေျခရည္ထဲမွာေပ်ာက္ကြယ္သြားလိမ့္မယ္။ သူ႔အေနနဲ႔စိတ္ပူရမွာက အစာေျခရည္ကို ခံနိုင္ရည္ရွိတဲ့ပိုးမႊားေတြပဲ။ အထူးသျဖင့္ေတာ့ H.pylori ေခၚတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးပဲ။ ဒါေၾကာင့္ သူက်န္းမာေရးအေျခခံမေကာင္းတဲ့ (poor sanitation) ေနရာေတြသြားတဲ့အခါ စားတဲ့ အစာကို ဂရုစိုက္ရမယ္။

          တစ္ခ်ိဳ႕အစာေတြကက်ေနာ့္ကို ကလိတယ္။ အထူးသျဖင့္ ငရုပ္သီး၊ အေက်ာ္အေလွာ္၊ ေကာက္ညွင္း၊  လက္လုပ္ခ်ဥ္၊ ငရုပ္ေကာင္းေတြ။ mustard နဲ႔ horseradish ကလည္းနည္းနည္း ကလိ နိုင္တယ္။ အဲ့ဒါေတြက်ေနာ့္ကိုထိရင္ က်ေနာ္ နီရဲလာၿပီးေရာင္ရမ္းလာတယ္။

          ေကာ္ဖီ၊ေဆးလိပ္နဲ႔အရက္ကက်ေနာ္ရဲ့အက္စစ္ထုတ္လုပ္မႈကိုတိုးျမင့္ေစတယ္။ martinis တစ္ ခြက္ေလာက္ဆို အက္စစ္ႏွစ္ဆထြက္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ အနာေပါက္ရွိတဲ့သူေတြ အဲ့ဒီ အစာအေသာက္ ေတြကို ေရွာင္ရတာ။ က်ေနာ္ကသူ႔ကိုေဆးလိပ္နဲ႔အရက္လံုး၀ျဖတ္ဖို႔ေျပာတာမဟုတ္ပါဘူး။ သူ နည္းနည္း ေလ်ာ့မယ္ဆိုရင္ က်ေနာ္ေနရထိုင္ရတာသက္သာမွာ။ သူ႔အတြက္လည္း အလုပ္ေတြပိုၿပီး ေကာင္းေကာင္း လုပ္ေပးနိုင္မယ္။ တကယ္လို႔သူေကာ္ဖီမျဖတ္နိုင္ဘူးဆိုရင္ ေကာ္ဖီကို နို႔ နဲ႔ေရာ ေသာက္သင့္တယ္။

သူကေဆးေသာက္တာ ၀ါသနာပါတယ္။ က်ေနာ္လိုလို မလိုလို သူက ေသာက္ခ်င္ေသာက္တာ။ မ်ားေသာအားျဖင့္က်ေနာ့္အတြက္ေဆးမလိုပါဘူး။ တကယ္က ဘယ္ေဆးျဖစ္ျဖစ္ က်ေနာ့္ကို ကလိၾက တာပဲ။ ဥပမာ က်ေနာ့္လို က်န္းမာတဲ့ အစာအိမ္ေတာင္ ေခါင္းကိုက္ေပ်ာက္ေဆး အက္ပရင္ (aspirin) ေသာက္တာမ်ားရင္ အပ္ေပါက္ရာေလာက္ေသြးေတြ ထြက္နိုင္တယ္။ ခဏခဏမျဖစ္ရင္ေတာ့ ကိစၥ မရွိ ပါဘူး။ ေနာက္တစ္ခ်က္က သူက အက္စစ္အစာအိမ္ အတြက္ဆိုၿပီး ဆိုဒါ ေသာက္တတ္တယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆိုဒါက ေသြးထဲကိုခ်က္ခ်င္း ေရာက္သြားတယ္။ ခဏခဏေသာက္ရင္ alkalosis ေခၚတဲ့ အယ္ကာလီ မ်ားတဲ့ ေသြးျဖစ္ေစတယ္။ alkalosis က acidosis ေခၚတဲ့အက္စစ္မ်ားတာထက္ပိုဆိုးတယ္။ alkalosis ျဖစ္ရင္ေက်ာက္ကပ္ကိုဒုကၡေပးတယ္။ ေကာင္းတာက ေသြးထဲကိုမေရာက္နိုင္တဲ့ အက္စစ္ေျခဖ်က္ပစၥည္း ဥပမာ magnesia တို႔ aluminium တို႔ ေသာက္သင့္တယ္။

သူက ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကိစၥေတြမွာက်ေနာ့္အျပစ္မဟုတ္ဘဲက်ေနာ့္ကိုအျပစ္တင္ေလ့ရွိတယ္။
ဥပမာ အရွက္ရေစတဲ့ဗိုလ္ထဲကအသံေတြ။ ဒီအသံေတြကအူသိမ္ထဲကလာတာ။ က်ေနာ္က ဓါတ္ေငြ႔ မထုတ္ပါဘူး။ သူေလဂ်င္တက္တာကလည္း ဆူတဲ့အရည္ေတြေသာက္လို႔(၀ါ) အစာစားရင္း ေလေတြ   ရူသြင္းလိုက္လို႔ပါ။ သူေအးေအးေဆးေဆးစားမယ္ဆိုရင္မျဖစ္ဘူး။ အံတာက အစားမေတာ္ရင္ (၀ါ) အရက္ေသာက္လို႔ပါ။ ထူးဆန္းတာက အံတာ က်ေနာ့္ေၾကာင့္မဟုတ္ဘူး။ ဥေဏွာက္ကလုပ္တာ။ ဗိုလ္နဲ႔ ရင္ပတ္ကၾကြက္သားေတြကက်ေနာ့္ကို၀ိုင္ညႇစ္ၾကတာ။ က်ေနာ့္ရဲ့အေပၚမွာရွိတဲ့ cardiac valve ေခၚတဲ့ အစာျပြန္နဲ႔ဆက္တဲ့ အေပါက္ပြင့္သြားတယ္။ က်န္တာေတာ့ခင္ဗ်ားတို႔သိပါတယ္။

          heartburn လို႔ေျပာတဲ့ ရင္ပတ္ရိုးနားမွာ ပူေလာင္တာက တျခားအေၾကာင္းေၾကာင့္ပါ။ ဘီယာ ေသာက္တာမ်ားသြားရင္ အူသိမ္ထဲပြင့္တဲ့အဆို႔ (pyloric valve) ေကာင္းေကာင္းမပြင့္ဘူး။ ဒီေတာ့ အစာ ေတြအူသိမ္ထဲ မေရာက္ဘူး။ (gas) ဂစ္ေတြျဖစ္ၿပီး အေပၚတက္တယ္။ ဂစ္နဲ႔ အတူ အက္စစ္ေတြပါ အေပၚ တက္လို႔ ပူတဲ့ ခံစားမႈ ျဖစ္တာ။ သိပ္စိုးရိမ္ရတဲ့ကိစၥမဟုတ္ပါဘူး။

သူၾကားဖူးပါတယ္အစာစားၿပီးအားကစားလုပ္တာအႏၱရာယ္ရွိတယ္လို႔။ သူအဲ့ဒီအေၾကာင္းကို  ေမ့ ထားသင့္တယ္။ ျပင္းျပင္းထန္ထန္လုပ္တဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြက က်ေနာ့္လုပ္ငန္းေတြကို ရပ္နိုင္ေပမဲ့ သက္ေတာင့္သက္သာလုပ္ရတဲ့ ကို္ယ္လက္လႈပ္ရွားမႈေတြက က်ေနာ္လုပ္ငန္းကို အေထာက္အကူျပဳ ပါတယ္။ ဥပမာ ထမင္းစားၿပီးအေညာင္းေျပအညာေျပလမ္းေလ်ာက္တာမ်ိဳးက က်ေနာ့္လုပ္ငန္းေတြကို ထက္ျမက္ေစတယ္။

လူတိုင္းလိုက္နာသင့္တဲ့ ဥပေဒတစ္ခုရွိတယ္။ တစ္နာရီထက္ပိုၾကာတဲ့ ဆူးရွတဲ့ နာက်င္မႈ က်ေနာ့္ဆီကလာရင္ေတာ့ ဆရာ၀န္ေခၚပါ။ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက အဲ့ဒီအနာကို အစာအိမ္ အနာ လို႔ထင္ၾကတဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ေသဆံုးၾကရတယ္။

က်ေနာ့္ဆီကလာတယ္ဆိုတဲ့ အနာကလည္း မ်ားေသာအားျဖင့္ သဲေျခအိပ္မွာ ေက်ာက္တည္လို႔ ျဖစ္တာပါ။ အစာအိမ္အနာက ခဏေလးနဲ႔ေပ်ာက္ပါတယ္။

က်ေနာ့္ကို အမ်ားဆံုး အေစာ္ကားခံရတဲ့အဂၤါလို႔ေျပာၾကတယ္။ အဲ့ဒါမွန္တယ္။ က်ေနာ့္ကို အေစာ္ ကားခံရဖို႔ တည္ေဆာက္ ထားတာပဲေလ။ တကယ္လို႔ သူသာ က်ေနာ့္ကို နည္းနည္းပါးပါး ဂရုစိုက္ မယ္ ဆိုရင္ သူ႔ကို ဒုကၡမေပးပဲ တစ္သက္လံုးအလုပ္ လုပ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ က်န္တဲ့အဂၤါေတြ က်ေနာ့္လိုမ်ိဳး လုပ္ေပးနိုင္ပါ့ မလား။

No comments:

Post a Comment